norsker_flyrod

Vestgrønland – flotte havgående fjeldørreder

Turleder Peter Norsker beretter om årets fiskeri på Robinson River, Grønland

NORSKER havde atter et lille hold fluefiskere på plads langs Robinson Rivers bredder i august. Holdet oplevede her et godt fiskeri samt spændende naturoplevelser.

Af Peter Norsker
norsker@oncable.dk

Der blev i løbet af turen taget mange nye, stærke, blanke fjeldørreder, som kom friske op fra havet. Her taler vi om fjeldørreder, som er genetisk udviklet i de barske strømme som smolt i Robinson River for så at komme tilbage efter at have mæsket sig i angmassatter (smelt) ude i fjorden. Resultatet giver nogle super stærke ørreder, som skulle vise sig at være lidt af en udfordring, når vægten oversteg flotte tre kilo.
Jeg benyttede samme forfangsspidser som dem, der bruges på Varzuga River på Kola efter atlantiske sommerlaks, men heroppe oplevede jeg flere gange, at forfanget ikke kunne holde!

Hvis man vil opleve den ægte vare i form af stærke fjeldørreder, så har man chancen heroppe for at få ørreder op til 6 kilo på krogen!

Valg af udstyr
Der fiskes som udgangspunkt med klasse 7 stænger og minimum 100 meter 20 lbs backing. Men går man efter de ”store”, kunne et kvalificeret bud være en switch stang i klasse 8 samt et lettere laksehjul, faktisk som det grej, jeg benytter under mit høstfiskeri efter laks i Norge i de mindre elve.

Kim landede en flot blankfisk på 4 kilo på dette udstyr, og vi kunne stå og se, hvorledes han udnyttede det kraftigere grej til med succes at lægge et hårdt pres på fisken.
Man kan vandre længere ind i dalen og opleve et lidt anderledes fiskeri efter stationære fjeldørreder, og herinde vil der også være flere moskusokser at se. Her kan man med fordel bruge en klasse 5 stang til disse ørreder, der sjældent bliver over 1,5 kilo. Glem alt om at bruge en klasse 5 stang længere nedstrøms. Her klapper den sammen af strømpresset samt af fisk over to kilo.

Fluevalg
Vi fisker med farvestrålende fluer efter min” Backpacker” flue, som vi binder med en lidt større streamer, enkeltkrog med belastende hoved samt polarræv og fjer med noget flash i. Farverne varierer, men rød/orange er sikre farver heroppe. Jeg har fisket med dette mønster i over 20 år og kan binde det i hånden uden bindestik. Ideen kom, da jeg i mine yngre dage trekkede med al bagagen på ryggen, hvor der kun var plads til en smule bindematerialer.

Uforlignelig natur
Foruden det spændende fiskeri med mange nystegne ørreder samt fisk, som har været i elven i længere tid, er der også den fantastiske natur, som omgiver os heroppe. Deltagerne så moskus, ren, polarræv, store hvide sneharer samt vores ”room mate” i form af en ravn, som vi kunne betragte hele dagen fra vores spisebord.

Myggeplage?
Vi havde ingen myg, da vejret bliver køligere om natten i august. Vi sov godt på vores feltsenge i de store telte, selvom nogle af morgenerne bliver køligere på denne årstid. Temperaturen heroppe under dagfiskeriet lå på 12-16 grader – perfekt temperatur til at begive sig ud i landskabet. Elven er altid kølig, da vandet kommer fra gletschere, men inden den når ned til os, har elven passeret flere søer på vejen, som bundfælder sediment m.m.

Istur
Vi havde et fantastisk fint vejr på turen under vores fiskeri og oplevede efterfølgende en smuk dag, da vi besøgte Russel Gletcher ved Kangerlussuaq med 4-hjulstrækker. Jeg inkluderer altid en tur til isen, for det er en ”ud af kroppen” oplevelse at se storheden herinde i den grønlandske natur.

Vores officielle afslutning på turen foregik på restaurant, hvor vi spiste os igennem grønlandske specialiteter som flotte store rejer, snekrabbe, gravet hellefisk, rensdyr og moskusoksefilet, røget laks og ørred, hval samt andre spændende specialiteter, som vi skyllede ned med glimrende Brown Ale, en øl, brygget i Nuuk.

Tilmeldingen til 2016 er startet på norskerflyfishing.com.

Del:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Måske du har lyst til at læse