blaafinnet_tunfisk

FAKTA: Fiskeri efter tun er og bliver ulovligt

Rygterne har svirret heftigt de seneste dage, men alligevel de fleste har valgt at holde kortene helt ind til kroppen mht. rapporterede fangster af blåfinnet tun i danske farvande. I går aftes lod Fisk & Fri dog proppen springe, og breakede historien med en lang rapport om det, der formentlig er den første danske stangfangede tun i årtier. 

Der er delte meninger om, hvorvidt offentliggørelsen af fangsten skader eller hjælper sagen for at få lovliggjort en form for fiskeri efter blåfinnet tun i Danmark, at danske lystfiskere nu har bevist, at det kan lade sig gøre at fange en tun på fiskestang. Det der ihvertfald står klart er, at den er fanget ulovligt og skulle nogen være i tvivl om det, så bringer vi her Natur- og Erhvervsstyrelsens orientering tunfiskeri, som de offentliggjorde 5. november 2015.  

Vedr. regler for fiskeri efter almindelig tun

Foranlediget af observationer af almindelig tun i farvandene omkring Danmark har NaturErhvervstyrelsen modtaget henvendelser fra både erhvervs- og lystfiskerinteresseorganisationer om mulighederne for danskere for at fiske efter almindelig tun og de nærmere regler for dette.
Som følge af ovenstående har NaturErhvervstyrelsen undersøgt mulighederne for dansk fiskeri af almindelig tun, og disse anføres i det følgende for henholdsvis rekreativt fiskeri og erhvervsmæssigt fiskeri.
Overordnet har Danmark ikke fiskerimuligheder efter almindelig tun, dvs. Danmark har ikke en national kvote. For de medlemsstater, der ikke har egne kvoter, er der en kvote på 32,97 tons til rådighed for 2015 i Atlanterhavet, øst for 45° V, og Middelhavet. Denne kvote er kun for bifangst.

Rekreativt fiskeri
Fritids- og lystfiskeri efter almindelig tun kan kun finde sted, når der af en national kvote er afsat en specifik andel hertil. Medlemsstater, som ikke har egne kvoter, kan derfor ikke tillade fritids- og lystfiskeri efter almindelig tun.
Danske fritids- og/eller lystfiskere kan derfor ikke lovligt fiske efter almindelig tun og eventuel fangst af almindelig tun skal derfor straks genudsættes/smides ud.

Erhvervsfiskeri
Tekniske bevaringsforanstaltninger 
Der gælder en mindstestørrelse for almindelig tun på 30 kg eller 115 cm.
Almindelig tun under mindstemålet, levende eller død, skal genudsættes eller smides ud.
Fartøjsførere må højst opbevare 5 % almindelige tun af den samlede fangst i vægt om bord.
Hvis den tilladte bifangstprocent overskrides, skal fisken genudsættes levende eller død.
Døde fisk fanget som bifangst må ikke smides ud, så længe bifangstkvoten, der er til rådighed for medlemsstater, der ikke har egne kvoter, ikke er opbrugt, men skal landes, rapporteres og trækkes fra bifangstkvoten.
Er bifangstkvoten opbrugt, skal almindelig tun levende som død genudsættes/smides ud.

Kontrolregler
Førere af fiskerfartøjer, der ønske at lande bifangster, skal lande disse i udpegede havne. Danmark har p.t. ikke udpeget havne, men forventer over for EU-Kommissionen at notificere havnene Hvide Sande, Thyborøn, Hanstholm, Hirtshals, Skagen, Bønnerup og Gilleleje.
Registrering af fangst af almindelige tun skal i logbogen ske i vægt, som det er tilfældet for andre arter.
Fartøjsførere, der ønske at lande evt. bifangst af tun, skal anmelde dette til NaturErhvervstyrelsen mindst 4 timer før ankomst til havn. Eventuel melding skal indtil videre foretages telefonisk på telefonnummer 72185609.
Fartøjsførere skal i landingsopgørelsen registrere almindelige tun i vægt og i antal.
Et fangstopgørelsesdokument (BCD) for almindelig tun skal udfyldes og efterfølgende valideres af de danske myndigheder. Der findes for nærværende et papirbaseret BCD, og et elektronisk er under udvikling. Den fuldstændige overgang til eBCD er planlagt til marts 2016. Hvis almindelig tun skal eksporteres, anbefales, at der indtil videre anvendes et papirdokument, idet ikke alle importerende lande for nærværende anerkender den elektroniske version af BCD.

Fangstopgørelsesdokument (BCD) for almindelig tun fås ved henvendelse til
NaturErhvervstyrelsens FMC (døgnvagten).

Markedsføring
Erhvervsfiskere kan lande, udbyde og sælge almindelig tun taget inden for gældende bifangstkvote og under iagttagelse af gældende tekniske bevaringsforanstaltninger og kontrolregler.
Venlig hilsen
Mik Jensen
Center for Kontrol, Fiskerikontrol
NaturErhvervstyrelsen

Del:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Måske du har lyst til at læse