fishing_zealand_baeredygtighed

‘… En naturlig udvikling…’

Netop det frivillige arbejde har ligget mig stærkt på sinde igennem et kvart århundrede, og jeg har meget stor respekt for alle de ildsjæle ude omkring i foreningerne, der hver eneste dag yder en kæmpe indsats for vores fælles bedste. For mit eget vedkommende har jeg igennem mange år været formand for Tuse Å’s Ørredsammenslutning. Desuden har jeg i en snes år været fast tilknyttet Danmarks Sportsfiskerforbund, siddet i flere vandråd, været PR-konsulent, lokalredaktør og har været brugt i mange andre sammenhænge, når nogen ”skulle stille op”!
Endvidere er jeg meget aktiv i Sjællands Ørredsammenslutning. Og sidst, men ikke mindst, er jeg oplandskoordinator for Fishing Zealand i Isefjorden, som helt naturligt, står mit hjerte nært. Derfor er jeg også meget opmærksom på de udfordringer, vi lystfiskere og miljøfolk, står overfor i det daglige engagement med udsætningsplaner, restaureringsprojekter, vandafledningsevne, vandplaner, smoltudvandring, fiskeri-tryk etc. Disse udfordringer skal vi have taget hånd om på en bæredygtig og ansvarlig facon i de kommende år, og ikke mindst inddragelse af det lokale engagement er af yderste vigtighed.

Min rolle som frivillighedskoordinator er derfor først og fremmest at hjælpe foreningerne med de miljøopgaver, der relaterer sig til Fishing Zealands samarbejde med kommunerne, samt det netværk, foreningerne har brug for i den forbindelse. Det betyder, at vi skal have oplandskoordinatorerne klædt på til at kunne tage del i dette netværk og være aktive medspillere for foreningerne. I Fishing Zealand har vi, af samme grund, kigget på at dele oplandet for Sydsjælland, således at der er én oplandskoordinator, der tager sig af Sydsjælland og Møn, og én der tager sig af Lolland og Falster, idet det giver god mening, dersom både Vordingborg og Guldborgsund Kommune er aktive deltagere i Fishing Zealand.

I forbindelse med denne oprustning af oplandene, og de koordinatorer, der er udpeget, er det helt naturligt, at vi etablerer en sjællandsk grusbande i stil med den fynske, og den grusbande PIV på Stevns har etableret. Denne grusbande skal være med til at hjælpe foreningerne, når der skal etableres gydebanker rundt omkring på Sjælland.

Netop i denne sammenhæng, er det frivillige engagement helt essentielt, og en forudsætning for succés. Vi skal være noget for hinanden, og vi skal vise, vi har en fælles interesse for vores vandløb, – ikke blot overfor hinanden, men i høj grad overfor kommunerne, og landmændene, der af naturlige årsager ser tingene lidt anderledes, end vi gør.

Det behøver dog ikke være en umulig opgave! Tværtimod glæder jeg mig til at indgå i et frugtbart samarbejde med både foreninger, kommuner og landmænd, således at vi kan få flere ørreder i vores vandløb. Ligeledes er det helt naturligt, vi tager fat i opfiskningen af moderfisk med elektrofiskeri, og etablerer et korps af frivillige ildsjæle, der vil give en hånd med, når de gydevandrende havørreder skal hentes ”hjem” fra vores fantastiske vandløb på Sjælland. Dette korps af engagerede folk, kan naturligvis etableres sammen med grusbanden, da opgaverne udføres på forskellige tidspunkter af året. Gydegrus lægges typisk ud i august-september, og opfiskningen af moderfisk sker i november-december.

Mine opgaver som frivillighedskoordinator er allerede ved at tage form, og i den forbindelse er vi ved at etablere en fælles platform for foreningerne og oplandskoordinatorerne på Fishing Zealands hjemmeside. Der er nemlig masser af opgaver og mange projekter at føre ud i livet. Vi skal skabe muligheder for at få flere fisk i vores vandløb, for kun derigennem kan vi få et bedre fiskeri på kysterne omkring Sjælland.

Jeg vil tage arbejdshandskerne på, og give mit bidrag til en bæredygtig og engageret indsats for både miljøforholdene i vandløbene og det frivillige engagement i foreningerne rundt omkring på Sjælland.

Rune Hylby, frivillighedskoordinator. 

Se mere på Fishing Zealands Hjemmeside

Del:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Måske du har lyst til at læse