doebeler_i_droemmepoolen

Døbeler i Drømmepoolen

Et nyt mål
For os er noget af det helt essentielle i vores fiskeri udvikling og målsætning. Vi elsker den udvikling, vi konstant gennemgår som lystfiskere, hvor vi hele tiden prøver at blive dygtigere og at udvide vores repertoire og dermed kan få opfyldt nye mål og drømme. Nogle mål tager kort tid at få opfyldt. Andre kan være flere år undervejs og opnås muligvis aldrig. Men fælles for hvert mål er, at det er en fantastisk følelse, der skyller igennem kroppen, når det endelig opfyldes, og drømmefisken ligger i nettet.

Endnu mere befriende er det, at der altid vil være nye mål og nye drømme at jagte, når det gælder lystfiskeri. Det er præcis, hvad du selv gør det til. Vi har brugt de sidst 13 år på at jagte store ferskvandsfisk i Danmark og har efterhånden oparbejdet en ganske fin PR-liste. Vi har altid følt, at fiskeriet og fiskene i Danmark var mere end nok til at holde os beskæftiget, og vi har således aldrig rigtig været på fiskeeventyr i udlandet. I takt med at vi gennem årene har beskæftiget os en del med engelske fiskefilm og -bøger, opstod der dog en naturlig interesse for selv at prøve at fange nogle af de arter, som ikke findes herhjemme såsom barbe og døbel. Man skal jo starte et sted, og da vores svenske naboer har et ganske fornuftigt døbelfiskeri i mange af deres åer, var det nærliggende at starte med denne specielle fisk. Således begyndte en mindre besættelse af selv at stifte bekendtskab med fisken, som svenskerne kalder ”färna”.

Leuciscus cephalus
Døbelen er nært beslægtet med rimten, men er dog en endnu mere udpræget strømvandsfisk. Den findes i det meste af Europa heriblandt Tyskland, Sverige og England, hvor de største individer bliver omkring 4-4,5 kg. Fisk over 3 kg anses dog som specimenfisk. Gydningen foregår i april-juni. Døbelen har en ret stor mund og er stort set altædende.

Research
Målet var sat, og vi begyndte derfor i vinteren 2011/12 at undersøge mulighederne for at fange døbeler i Sverige. Der var umiddelbart ikke så meget information at finde på nettet, men vi kunne dog forstå, at åer som Svartån, Helgeån og Emån holdt gode bestande af store døbeler. Derfor begyndte vi at prøve at kontakte forskellige svenskere for at høre, om de kunne være behjælpelige med tips og gode råd til fiskeriet.

Læs hele Lasse og Jeppe Højrups artikel i Fiske Avisens september-udgave, der kan købes hos din grejhandler, bladkiosk eller i abonnement her på siden.

Del:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Måske du har lyst til at læse