find forsikring
brakvandsgedde

Brakvandsrovfiskene skal reddes

Over en lang årrække er rovfiskenes gydemuligheder reduceret, og miljøtilstanden er forringet, hvilket har bevirket, at bestandene i dag er på et meget lavt niveau.

– Det er altafgørende, at der skabes fri passage mellem ferskvand og havet/fjordene, så fiskene kan vandre frit mellem ædepladserne og gydeområderne. Det viser erfaringer fra forvaltningen af andre sårbare fiskebestande, siger Kaare M. Ebert, fiskebiolog i Danmarks Sportsfiskerforbund.

I Risby Å i Vordingborg Kommune har man skabt fri passage mellem gydeområderne og ædepladserne, og her taler resultatet sit eget tydelige sprog. På pladser, hvor der ikke tidligere var registreret aborre, blev der nu registreret 70-150 aborrer per 100 m2.

Fri passage gælder ikke kun om at fjerne spærringer i ferskvand. Det drejer sig også om at undgå, at de gydemodne fisk ender deres dage i ruser og garn.

– Vi er nødt til at indføre forbud mod alle former for garn og ruser i de områder, hvor fiskene trækker på vej mod gydeområderne. Desuden skal der, ligesom i den svenske del af Østersøen, indføres fangstbegrænsninger for alle former for fiskeri, siger Verner W. Hansen.

Ifølge NaturErhvervstyrelsens statistik er der i år indberettet 8893 kg gedde, som er solgt til en gennemsnitspris på 18,48 kroner. Det betyder, at erhvervs- og bierhvervsfiskeriet omsatte for 164.300 kroner i årets første 11 måneder.

– Hvis der blev indført et omsætningsforbud for gedde og aborre, og bestandene voksede sig store og sunde igen, så ville sportsfiskerturismen hurtigt bidrage med meget større indtægter. For eksempel omsætter havørredfiskeriet omkring Fyn for cirka 40 millioner kroner om året.
Fiskeriet omkring Sydsjælland er helt unikt, og der er al mulig grund til at tro, at det samme kan lade sig gøre her, siger Verner W. Hansen.

Det mener Danmarks Sportsfiskerforbund, der skal gøres for at sikre bestandene.

• Der skal indføres omsætningsforbud af gedder og aborrer
• Reetablering af gyde- og opvækstområderne i fersk- og brakvand samt fjernelse af spærringer i ferskvand, så fiskene kan vandre frit mellem ædepladserne og gydeområderne
• Mere skånsom vedligeholdelse af vandløbene, hvor brakvandsgedder og -aborrer gyder og opholder sig
• Mindstemålet i brakvand og i vandløb med indtræk af brakvandsaborrer hæves til 30 cm
• Der skal indføres fredningstid for brakvandsaborren i både salt- og ferskvand, som skal gælde i perioden marts-april, hvor den gyder
• Der skal indføres forbud mod alle former for redskabsfiskeri i udmundingsområder og lignende „indsnævringer“ således, at der sikres fri adgang til fjorde og nor, der anvendes som gydeområder og ferskvandsrefugier – for eksempel udmundingen af Sakskøbing Fjord, Præstø Fjord, Stege Nor med flere
• Der skal – ligesom i den svenske del af Østersøen – indføres fangstbegrænsninger på gedde i saltvand. Der må maksimalt hjemtages tre gedder per dag mellem 60 og 80 cm. Gedder større end 80 cm skal genudsættes. Forslaget skal gælde alle former for fiskeri

Del:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Måske du har lyst til at læse