find forsikring
blyforbudt

Blysag fører til politianmeldelser

Miljøstyrelsen politianmelder fem forhandlere og tre importører af fiskeudstyr til lystfiskere. Det sker efter, at Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion har fundet store mængder bly i fiskeudstyr som blink, lodder og pirke.

Det er første gang, at Miljøstyrelsen politianmelder forhandlere af fiskegrej. De fem forhandlere havde i 2010 besøg af Kemikalieinspektionen. Her fik de forbud mod at sælge fiskeudstyr med bly i. Da Miljøstyrelsens folk i 2011 igen kontrollerede de samme forhandlere, havde de stadig de blyholdige og forbudte varer på hylderne. Derfor bliver de nu meldt til politiet. Det samme bliver en række importører, der også tidligere har fået salgsforbud.

– Der er stadig forhandlere og importører, der sælger fiskeudstyr med bly i, selvom det har været forbudt i ti år, og selvom Miljøstyrelsen sidste år gav en række salgsforbud. Derfor bliver de nu meldt til politiet. Danmark har besluttet ikke at ville have blyholdigt fiskeudstyr på hylderne. Bly er et giftigt tungmetal, som ikke bliver nedbrudt i naturen, men bliver ophobet i fødekæden til skade for både mennesker og miljø, siger leder af Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion, Birte Børglum.

Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion var i 2011 på kontrolbesøg i 17 danske butikker, der forhandler fiskeudstyr. Her fandt de over 80 procent bly i en fjerdedel af de 166 tilfældigt udvalgte blink, pirke og spinnere, selvom fiskegrejet kun må indeholde 0,01 procent bly.

Siden 2002 har bly i fiskeudstyr og en lang række andre produkter været forbudt på det danske marked. Danmark har førertrøjen på i EU, når det handler om at forhindre bly i at blive spredt i miljøet. Indtag af bly kan blandt andet medføre adfærdsændringer, nedsat indlæringsevne og intelligens for eksempel ved indtagelse gennem fødevarer.

– Vi fortsætter kontrollen af branchen over hele landet så længe vi finder bly i fiskegrej. Men lystfiskerne kan også selv gøre en stor indsats. Hvis de har blyholdigt grej liggende i fisketasken, bør de, når de skiller sig af med det, aflevere det på deres lokale genbrugsstation, så det kan blive destrueret, siger Birte Børglum.

I de senere år har 17-18 procent af alle borgere mellem 18 og 65 år været på fisketur mindst én gang om året. Det svarer til godt 600.000 personer.

Del:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Måske du har lyst til at læse