randersfjord_luftfoto

6,2 mio til udvikling af Randers Fjord som Dansk Naturpark

Randers Fjord kan være svær at få øje på i det flade landskab, og det er ikke altid let at komme frem i terrænet. Med millionstøtte fra Nordea-fonden kan der nu etableres formidling, stier, ruter og andre faciliteter i området, så offentlighed får mulighed for at opleve det store landskab fra både land- og vandsiden.

Borgmester Jan Petersen for Norddjurs Kommune og fungerende borgmester Steen Bundgaard for Randers Kommune mener, at de forbedrede faciliteter og tiltag i og omkring Randers Fjord vil give en unik oplevelse for borgere og turister. ”Der bliver noget for alle, for fjorden byder på storslået natur. Det er vores håb, at området vil blomstre med rekreative aktiviteter”, lyder det fra de to borgmestre, der glæder sig til et tæt samarbejde med lokale om projektet.

”Nordea-fonden arbejder for fremme af gode liv. At give befolkningen gode muligheder for at opleve danske naturperler på tæt hold bidrager til i høj grad til gode liv, og Randers Fjord er bestemt en af naturperlerne. Projektet skal vise, hvordan et naturrigt og noget utilgængeligt område kan udvikles rekreativt i fuld respekt for lokale forhold og naturværdier,” siger Ulla Björnsson, sekretariatschef i Nordea-fonden.

Etablering af hotspots
På centrale steder, kaldet ”hotspots”, bliver der etableret faciliteter som f.eks. shelters, bålpladser, borde/bænke, landgangsbroer, adgang til vand og toilet m.m., som giver brugere af Naturpark Randers Fjord gode muligheder for ophold i det fri.

Adgang til Naturpark Randers Fjord med bil og bus vil primært ske gennem havne- og færgeanlæg i henholdsvis Voer-Mellerup og Udbyhøj Syd – Udbyhøj Nord/fjordens udmunding, hvor der skal etableres bedre parkeringsforhold. Der vil også være fokus på at forbedre faciliteterne for bl.a. kano- og kajakturisme – alt efter stedets karakter og muligheder. Hotspots skal fungere som indgangsdøre i formidlingen af Naturpark Randers Fjord, bl.a. gennem adgang til download fra Wifi’s til brug i den digitale formidling.

Samarbejde med lodsejere
Projektet baseres frivillighed og inddragelse af frivillige og lokalbefolkning. Arealerne i området er næsten udelukkende privatejede, og den gode dialog og samarbejde med ejerne er et vigtigt element i projektet.

Det samlede budget for projektet
De seks samarbejdspartnere bag Naturpark Randers Fjord – Norddjurs og Randers Kommune, VisitRanders, Destination Djursland, LAG Randers og LAG Djursland – har gennem egen finansiering og fælles fundraising afsat 2.150.000 kr. Med støtten fra Nordea-fonden på 6.255.000 kr. når den samlede projektsum op på 8.405.000 kr. Projektet løber over en periode på 3 år.

Fakta:
Afgrænsningen af Naturpark Randers Fjord er ikke endelig fastlagt, men det drejer sig om et areal i størrelsesordenen 25.000 ha. Naturpark Randers Fjord deltager i pilotprojektet Danske Naturparker, som indebærer en mærkningssordning, varetaget af Friluftsrådet og støttet af Nordea-fonden. Mærkningsordningen anerkender naturområder med en unik natur eller et specielt landskab. Mærket Danske Naturparker tildeles ved opfyldelse af 10 kriterier. Danske Naturparker skal forbedre naturen og naturgæsternes oplevelser. Se mere på www.danskenaturparker.dk.

Arbejdet med certificeringen af Naturpark Randers Fjord er sket i et samarbejde mellem Norddjurs og Randers Kommune, VisitRanders, Destination Djursland, LAG Randers og LAG Djursland

Del:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Måske du har lyst til at læse