find forsikring
stoer_i_poppelsoen_nicolai_ulrik_hansen

Størfiskeri i Poppelsøens Ørredvand

Nogle finder sådanne fisk upassende i put and take-vandene, men personligt mener jeg, de tilføjer fiskeriet endnu en dimension. Jeg fisker ikke efter mad, men efter oplevelser, og dem leverer disse unikke fisk mig i rigelige mængder. Her får man muligheden for at komme tæt på nogle fisk, man ikke ser normalt, og at betragte dem på helt tæt hold. Ørredfiskerne har nu mulighed for at fortsætte fiskeriet, såfremt kortet allerede er fyldt op med ørreder, mens der endnu er tid tilbage. Alt hvad der kræves, er en medbragt sildefilet, nogle enkeltkroge og nogle lodder.

Eksperthjælp
Fiske Avisen havde derfor aftalt en fisketur efter størerne med Henrik Carl, som efterhånden har landet mere end 110 stører fra Poppelsøen. Henrik havde lovet at indvie mig i fiskeriet og komme med lidt tips og tricks. På selve dagen blev jeg desværre forsinket, men Henrik var på pletten fra morgenstunden, og da jeg ankom en time senere, havde han landet fire flotte stører, deriblandt søens pt. største stør. En sibirisk stør på omkring 6½ kilo, fordelt på cirka 120 cm. Der var dog heldigvis meget mere i vente for os begge to denne dag.

Agn og rigs
Henrik havde på forhånd givet til kende, at han på dagen ville forsøge sig med nogle forskellige agn, så da jeg ankom, lå der allerede ansjosmos, sardiner, blæksprutter og sild linet op, og jeg kunne dertil føje blåmuslinger og mere sild. Agnen skal ifølge reglerne fiskes på en enkeltkrog, og til vores fiskeri brugte vi en Kamasan Wide Gape størrelse 4. Mindre er uhensigtsmæssigt til de ofte større stykker agn, og større kroge gør det sværere at kroge størerne.

Krogen fiskes for enden af et forfang på 0,25-0,30 mm fluorocarbon, og som kastevægt benyttes enten et kugle- eller svirvellod på 10-20 gram. Alternativt kan der benyttes en lukket swimfeeder som kastevægt, som kan fyldes med agn, som så vil tilføje ekstra meget duft til vandet. Både Henrik og jeg benyttede swinfeedere på dagen, og for mit vedkommende blev den fyldt med moste blåmuslinger overhældt med sildeolie, og Henrik benyttede ansjosmos tilberedt i en husholdningsblender – velbekomme!

Med tanke på Henriks forspring var det en smule frustrerende, at Henrik, kort efter jeg havde kastet ud, første gang havde hug af endnu en stør. Der gik nogen tid, før jeg kom ind i kampen. Første hug blev forspildt, da jeg var for tøvende og langsom med tilslaget.

Kort efter kom det forløsende øjeblik dog. Endelig havde jeg sat krogen i min første stør. For ligesom at lægge stilen for dagen var det en af søens største diamantstører, der nu tæskede rundt for enden af min line. Fiskene kæmper godt, og især de sibiriske stører kan godt springe fri af vandet og levere tunge fighter med lange udløb langt ud i søen. Jublen ville ingen ende tage, da Henrik kunne håndlande en supersmuk diamantstør på 4,5 kg for mig.

Herefter var der ikke megen ro omkring vores agn. Der gik ikke fem minutter mellem huggene, og mellem størerne var der indslag af mindre sandarter, og Henrik måtte også befri et par ørreder for en forræderisk krog, forklædt som sildestykke.

Fiskeriet kørte godt formiddagen igennem, men det var tydeligt, at huggene aftog i takt med, at vi landede fisk, og dagen blev ældre. Midt på eftermiddagen forlod Henrik mig, og jeg fortsatte fiskeriet. Jeg fik endnu en lille diamantstør og en sandart, og således kan dagen gøres op.

Vi landede i alt 20 stører, seks sandarter og to regnbueørreder, hvoraf Henrik tegnede sig for 12 stører og jeg for de sidste otte. Vi kunne dårligt have gjort det meget bedre på denne dag, for det var vitterligt skelsættende på flere måder:
– Det lykkedes os at lande alle tre størarter i søen.
– Det lykkedes os at lande alle de større stører i søen, begge de sibiriske stører og de fire største diamantstører.
– Henrik formåede at forøge antallet af fangne stører på én dag.

Størerne i Poppelsøen
Der er tre størarter i Poppelsøen, hvoraf de sibiriske og diamantstørerne pt. er de største. Derudover findes der nogle enkelte belugastører, som trods deres nuværende klejne størrelse omkring 60 centimeter har potentiale til at opnå rekordstørrelse.

Cirka 70 stører svømmer der rundt i Poppelsøen, hvor de til tider byder på en ofte velkommen afveksling for ørredfiskerne, men lige så ofte er målet for interesserede lystfiskere, der gerne vil fange og prøve kræfter med en anderledes fisk.

Grej
Stører kæmper anderledes end ørreder, ofte går de dybere og tungere og fordrer derfor en smule kraftigere grej. Har man ikke erfaring, kan for let grej alt for let resultere i knækkede liner. Og rent faktisk svømmer flere af størerne i Poppelsøen rundt med kroge i munden, og det er ikke hensigtsmæssigt for hverken fisk, fiskere eller søejer.

Henrik og jeg benyttede lette specialist/bombardastænger på 12 fod. Afgørende er det, at stangen har en følsom spids, der afslører huggene. Og i kombination med et fastspolehjul med en flettet line sikres en god kontakt til agnen.

Duft er alfa og omega i fiskeriet. Agnen må gerne dufte kraftigt, hvorfor bidder af fed fisk gerne er topagn. Sild, lakserogn, muslinger, blæksprutte og eventuelt i kombination med diverse olier såsom sildeolie og lakseolie har givet flotte fangster.

Alle størerne på nær belugastørerne har en forholdsvis lille mund. Derfor bør agnen ikke være for stor. Vi brugte sildestykker på 1-2 cm gange 3-5 cm.

Genbrug
Alle størerne i Poppelsøen skal genudsættes efter fangst. Jeg vil på det kraftigste anmode om, at man behandler de unikke fisk meget varsomt. De landes bedst med et stort, solidt net eller med et fast greb om halen. Størerne kan sprælle og slå kraftige slag med den lange hale, så hold godt fast i fisken. Pas på med at tabe størerne. Eventuel håndtering kan passende gøres over lavt vand eller blødt græs eller blandt siv, hvor der findes et blødt underlag. Skal fisken vejes, så sættes vægten aldrig direkte i fisken, men der benyttes en vejeslynge.

Tak til søejer Mogens Petersen og ikke mindst Henrik Carl for en god dag ved vandet. Har du også fået lyst til at prøve kræfter med størerne, så kig på hjemmesiden www.poppel.dk og læs mere om søen, fiskeriet og reglerne.

Poppelsøen har i dag stører op til 12 kg (red.).

Del:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Nyheder




Tips & Guides
Lystfisker artikler til dig
setup

Bait Finesse System – UL fiskeri med multihjul

havørred limfjorden
Diverse

Ministeropfordring: Tag ud og fisk

lystfiskeri-groenland
Diverse

Fisketur på Grønland i -25 grader




Måske du har lyst til at læse