ulnits_sian_kaan

Sian Ka’an

– Held i uheld, siger man, og noget er der bestemt om snakken. Tag for eksempel 1996, hvor jeg i tre måneder var sat ud af spillet efter et ikke helt vellykket faldskærmsudspring fra 4 km’s højde. – A wakeup call from God, lød det trøstende fra Doug i USA. – You need some serious recreation!

Efterfølgende berettede han om en nystartet lodge i et nyligt etableret mexikansk naturreservat med det poetiske navn "Sian Ka’an". På lokalt mayasprog betyder det nemlig "Stedet, hvor himlen fødes".

Doug arbejder for et veletableret fiskerejsebureau og ville gerne have lidt PR for de nye aktiviteter. Da økoturisme altid har haft min store bevågenhed, lå den jo lige til højrebenet – omend det stadig var i gips.
Således blev uheldet mit held, og derfor stod jeg en tidlig forårsdag i Cancun og ventede på den videre transport ud til Sian Ka’an. Det viste sig at være ikke så lidt af en “bumpy road”. Den dårligt asfalterede vej blev gradvist til en hullet grusvej, inden vi fem timer senere var fremme ved vort bestemmelsessted.

Bonefish i ankeldybt vand
Området vrimler med alle de tropiske fisk, vi kender fra Caribien – med bonefish, tarpon og permit som de mest efterstræbte. Det meste af tiden fisker vi efter bonefish, som altid går dybt i baglinen – næsten uanset størrelse. Regn ikke med at fange de allerstørste bones her, men der er mange af dem, og vi har fået dem op til 3 kg – de største længst ude på åbent vand.

Er vejret godt, sejler vi gerne langt fra land for at besøge idylliske småøer med krystalklart vand og tætte tæpper af turtle grass – det lokale svar på kortklippet ålegræs. Her elsker de sultne bonefish at gå på rov efter rejer og krabber – ofte med halespidsen stikkende ovenud af vandet og glimtende i solen! Bunden er fast herude og ideel til vadefiskeri.

Er vejret ikke helt så godt, jagter vi i stedet de lidt mindre bonefish i læ af mangroven. Her er bunden ofte blød, hvorfor vi bliver om bord og fisker på skift fra forstavnen af båden, som guiden stille stager ind på kastehold af fiskene. En ideel måde at lære sig at spotte bonefish, hvilket ellers kan være svært i starten.

De fleste tarpons træffer vi inde i mangroven, hvor de sjældent vejer over 5 kg. Men uanset størrelsen garanterer de altid en hektisk fight med masser af høje, gællerystende spring. Og man kan aldrig vide, hvornår det er fisk i 10-20 kg’s klassen, der tager fluen! Flere steder findes små “cenotes”, hvor ferskvand fra indlandet vælder op fra havbunden. Det er hotspots for tarpons, som trives fint i såvel ferskvand som saltvand – modsat bonefish, der kræver saltvand.

Har du altid drømt om at kroge en permit, kan du næppe finde noget bedre sted end Sian Ka’an. Her har rigtig mange fluefiskere fanget deres første af slagsen. Men heller ikke her er de nemme at lokke til hug.

Ideel placering
Placeret på en lang landtange med det åbne Caribien på den ene side og den lukkede mangrove på den anden. Her ligger den idylliske fiskerlandsby, hvor vi bor. Her er der altid gode fiskemuligheder uanset vejr og vind. Det er der ikke mange andre steder, som kan tilbyde. Blæser det for meget til at tage ud på åbent hav, hvor de største bonefish typisk tages, fisker man som sagt efter de lidt mindre inde i mangroven, hvor for øvrigt også de allerfleste permits og tarpons holder til.

Stedet ligger på Yucatan halvøen, og undervejs derned kører man forbi nogle af de mest kendte maya-ruiner i hele Mexico. Selv ligger byen lige inden for grænsen til det omkring 25.000 km2 store Sian Ka’an naturreservat. Her vrimler det med grå og hvide pelikaner, hvide skestorke og røde flamingoer, hvide og blå fiskehejrer, rødbrystede fregatfugle, grønne papegøjer og hvide fiskeørne. Sågar en enkelt saltvandskrokodille kan man komme på skudhold af. For ikke at glemme de delfiner og havskildpadder, som også lader sig se med jævne mellemrum.

Der er således mange muligheder for spændende udflugter. For os fiskere såvel som eventuelle ikke-fiskende ledsagere. Stedet er derfor ideelt for dem, der gerne vil have kone eller kæreste med – i tilgift til fluestangen og æsken med saltvandsfluer.

Ret skal dog være ret. Også spinnestangen er velkommen på denne spændende tur, som har et meget begrænset antal pladser. Sian Ka’an går i blodet på de fleste.

 Se flere billeder her:

Del:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Måske du har lyst til at læse