christian_stougaard_lubbe_9_kg

Saltstrømmen – den ”glemte” perle i nord.

Af alle berømte havfiskedestinationer er Saltstraumen Brygge i Norge nok den mest kendte og samtidig en af de ældste fiskecamps af dem alle. Allerede i begyndelsen af halvfemserne drog danske eventyrlystne hav- og specimenfiskere som Flemming Madsen, Jan Kristoffersen, Rene Letvad og Allan Riboe m.fl. dygtige havfiskere op til Saltstrømmen, fordi der på dette mageløse sted var store muligheder for at fange rekordfisken.


Sidenhen gik fiskeriet efter især de store helleflyndere, storsejen over de 10 kilo, torsk i 20 kilo+ klassen og den grå havkat over 10 kilo i Saltstrømmen stærkt tilbage på grund af overfiskning. I disse årtier valgte lystfiskerne de nye havfiskedestinationer som Havøysund, Tromsø og Sørøya, hvor de kunne sikre ”madfisken” og samtidig få chancen for at tage en dans med de grandes.

At den daværende ledelse af Saltstraumen Brygge samtidig havde en elendig service at tilbyde med dårligt passede både, der gik i stå under broerne i den stærke strøm og en ligegyldig attitude overfor gæsternes behov og forventninger, gjorde ikke tingenes tilstand bedre …


”Saltstraumen Brygge” anno 2013
Nu er der kommet helt andre boller på suppen, og i dag er det nordmanden, Kurt Steinar Jeppesen, som på professionel og kyndig vis driver fiskecampen, så den fremstår bedre og mere attraktiv end nogensinde.
Saltstraumen, eller Saltstrømmen, som den kaldes på dansk, byder på et væld af forskellige, spændende, kampglade fiskearter og fantastiske naturoplevelser såvel over som under vandoverfladen. ”Alle skandinaviske fiskecamps moder” bliver Saltstraumen Brygge kaldt, og det med rette. For der er noget om snakken.

Tidevandsstrømmen, som ligger bare 33 kilometer syd for Bodø, er også verdens stærkeste med et kun 150 meter bredt sund, der forbinder Skjerstadfjorden med selve Saltenhavet udfor Bodø. Vandet i Saltstrømmen har det højeste ilt/oxygenindhold i verden og kan derfor byde på et hav af forskellige, sjældne plante- og dyreplankton og mange forskellige fiskearter, som nyder godt at den konstante omrøring i vandet.

Sejkog
Metertykke stimer af småsejer i tusindvis svømmer rundt omkring Straumöy og i selve Saltstrømmen, som på de fleste steder ikke er dybere en ca. 75 meter.

Bare 100 meter nord for Knaplundöy kan man i det inderste af Saltfjorden på bare 30-40-50 meter vand fange rå mængder af 1-2 kilos sejer, som du kan benytte som agnfisk til primært de store helleflyndere, som langsomt, men sikkert er ved at vende tilbage til området takket været den nye C&R-politik, som Kurt Steinar Jeppesen og fiskeguiden Hannes Ribbner er begyndt at indføre ved Saltstrømmen for at beskytte og værne om den nu voksende bestand af helleflyndere og store havkatte.

Sild eller makreller er bedre agn til de store saltvandsrovfisk, men silden forekommer kun i små spredte stimer i en lille bugt i en bifjord til Sundalsfjorden lige efter indsnævringen. Og makrellerne, som er megastore heroppe, forekommer sjældent så højt mod nord, så sats på sejer i stedet. Ikke så ringe endda …

Det er rigtig sjovt fiskeri og ganske energikrævende at lade en line med 4 små ophængere og en 80-100 grams pirk for enden fiske sig flagrende på vej helt ned til bunden for så at vente 2 sekunder og så give et tilslag, som næsten knækker stangen, fordi der sidder 5 store sejer mellem 1-2 kilo på linen. De har bidt på, mens linen var på vej ned til bunden, og du kan mærke hver gang, det sker. Super sjovt!

Tit oplever du, at overfladen nærmest koger af småsejer, som jager store stimer af lodder og tobis. Under sejstimerne lurer endnu større rovfisk som torsk, lubbe, kuller, brosme, havtaske, havkat, storsej og selvfølgelig helleflynder.

Tro på det og du får fisk
Det kræver viljestyrke og troen på, at det kan lade sig gøre at få fisk på krogen samt en solid stang med en god rygrad til at hive 5-7 kilo sej op på én gang. Men hold da op, hvor det er et sjovt og spændende fiskeri, for du ved jo ikke, hvad der bider på. Pludselig sidder der en torsk i 5-10+ klassen eller en sej over de 3 kilo eller måske noget meget større …

Et væld af spændende fiskearter
Også andre fiskearter i Saltstrømmen lader sig friste af en langsomt fisket hel sej med en str. 8 enkeltkrog i kinden samt én i halen. Således fik både Marianne, Kurt Jeppesen, Hannes Ribbner og jeg på en lille uges testfiskeri i midten af maj masser af flotte torsk, der hidsigt hamrede på sejerne for enden af vores liner.

Havkatte i rekordstørrelse
Saltstrømmen ved Bodø var tidligere kendt for at være ét af de bedste steder, når man gerne ville fange en havkat i grov kaliber. Havkatten forsvandt nærmest fra Saltstrømmen i nullerne, men takket været en mere stringent og håndfast beskyttelse af havkattenes opvækstområde, som ligger ret ud for fiskecampen, er havkatten begyndt at vende tilbage. Og det endda i samme gamle format. Fisk på mellem 10-15 kilo fanges regelmæssigt, og de fleste bliver heldigvis genudsat.

I Kjerstadfjorden og Misværfjorden, som ligger længere inde østpå, er der taget meget store havkatte på helt op til 17 kilo direkte fra land på bare ca. 15 meters vand på de stenbesatte skråninger, der vender ud mod større dybder og går ned til 100 meter.

Fra Bunesetbugten og videre hen mod Flågneset kun ca. 15 minutters sejlads mod øst fra fiskecampen på den sydlige side af inderfjorden findes der sikre steder for grov havkat. Vi havde selv i løbet af ugen flere mystiske og kontante bid disse steder, men fik ikke hold i fisken. Du skal fiske med frisk agn som for eksempel sejhaler/-hoveder eller en hel sej skåret igennem på tværs med hovedet intakt.

Da Marianne og jeg sent om aftenen fredag den 10. maj ankommer til Saltstraumen Brygge, står der et par svenske havfiskere og fileterer på livet løs i renserummet. Efter at været blevet ønsket velkommen af driftschefen, Kurt Steinar Jeppesen, stikker vi nysgerrigt hovederne indenfor. På det store rensebord ligger der 2 store tilsyneladende livløse havkatte.

Fingernem
Den ene havkat er på mere end 10 kilo, og den anden er ikke meget mindre. Nysgerrig som jeg nu er, kan jeg ikke nære mig for at pille lidt ved missekattens store, grove og meget voldsomme tænder, som jeg jo havde læst så meget om. For sent advarer Kurt Jeppesen mig om faren, men jeg når alligevel at få fingrene ud af kæften på den, uden at der sker noget. Katten er jo stendød!

Så ser den ene svensker hovedrystende på mig, imens han tager fat om skæftet af en stor kniv og sætter det hårdt ned i kæben på den ”fileterede” havkat. Smak, siger det!

Ingen siger noget. Jeg står bare der og glor målløs, mens jeg føler mig lidt dum. Og samtidig meget heldig med stadig at være i stand til at kunne tælle til 10 fingre.


Saltstrømmen
Vanddybden i Saltstrømmen er sine steder kun knap 15-20 meter – især ret uden for fiskecampen. Og da der hver sjette time døgnet rundt presses næsten 400 millioner kubikmeter saltvand igennem, så siger det sig selv, at voldsomme naturkræfter bliver skabt. En malstrøm så stærk, at selv større både med god motorkraft skal passe på at navigere korrekt i strømmen, som kan løbe med helt op til 40 kilometer i timen.

Pludselig kan der opstå kæmpe hvirvelhuller, som kan være op til 15 meter brede og helt ned til 8 meter i dybden. Hvis du er så uheldig at ryge ned i sådan en ”tørretumbler” med din båd, så er du færdig. Under den anden verdenskrig går der en (sandfærdig) historie om, at tyskernes største torpedobåd en kold vinternat forsøgte at trodse Saltstrømmen i stærkest indadgående og højeste vandføring. Det fortrød de. Båden gik ned med mand og mus og er siden aldrig blevet fundet.

Rekordfisk i rå mængder
Der er taget flere europa- og verdensrekorder i Saltstrømmen. Bl.a. en sej på hele 22,7 kilo, taget fra land! Kurt Steinar Jeppesen, som er den daglige leder på Saltstraumen Brygge, fortæller os, at der sidste år blev kroget en helleflynder på mere end 50 kilo direkte fra bryggen på bare 20 meter vand. Det havde taget over 2 timer at få den landet, og til sidst var den ”uheldige” tyske lystfisker blevet nødt til at gå i en båd for at sejle efter den store fisk. Helleflynderen, som var gået helt amok, da den ikke kunne gå i dybden, blev landet et par hundrede meter længere inde i fjorden.

På disse breddegrader er det lyst hele døgnet på denne her tid af året
Det er som om, fiskecampen aldrig sover helt. Hele tiden mærker man ligesom en udefinerbar tilstedeværelse af pulserende og hektisk energi. Uanset på hvilket tidspunkt af dagen/natten. Selv midt om natten står der trætte og glade lystfiskere i renserummene. Næsten hele tiden kommer de karakteristiske ”Hansviken” fiskebåde med en 60 hk Yamaha firetaktsmotor i hækken ind ude fra Saltstrømmen med hel- eller halvfyldte fiskebaljer, og nye både går ud for at søge dysten med Atlanterhavets dronning – kveiten – som den kaldes heroppe.

Især de russiske og finske fisketeams foretrækker at sove om dagen og fiske hele natten i midnatssolens skær. De kommer typisk i havn ved 5-6-7-tiden om morgenen, og så er der dømt ”vodka on the rocks” til morgenmaden, inden de tørner ind.

De tyske, svenske og danske fisketeams vælger i stedet oftest at fiske igennem om dagen, for så kan de feste, spise, synge, fortælle løgnehistorier, spille guitar, se fjernsyn, checke computer og hygge sig på terrassen med verdens bedste udsigt om aftenen.

Verdens bedste havfiskeri
Man kan finde næsten alle europæiske nationaliteter på Saltstraumen Brygge. Hele tiden er der et liv og leben med masser af hygge, klargøring af fiskegrejer, rensning af fisk, godmodige drillerier og kammeratskab. Over det hele svæver forventningens glæde og begæret efter at få en kamp med en stor helleflynder eller en havkat. Eller bare en helleflynder, for det er til tider ganske svært at fange ”The big two”. Andre gange synes havkattene at bide på alle vegne, uanset hvad man gør.

Selv de ”små” helleflyndere på 8-20 kilo er formidable modstandere, som hele tiden søger at komme ned til bunden igen. Det finder jeg ud af senere i ugen, da jeg på turens allersidste fiskedag får en helleflynder på 9 kilo på krogen. Den var sørme ikke helt enig.

Den mest berømte helleflynder, fanget på stang i Saltstrømmen, vejede 134 kilo! Ja, det var før C&R blev almindelig anerkendt. Den største helleflynder, taget yderst i Misværfjorden, vejede ca. 98 kilo. Den blev taget ved trolling på en lille wobler.

I en sydlig fjordarm på midten af Kjerstadfjorden kan man også træffe på helleflyndere og havkatte. Misværfjorden er én af Norges absolut smukkeste fjorde. Den løber i dramatisk fjeldnatur omgivet af høje bratte fjelde ca. 15 kilometer mod syd og ender i en lavvandet, smal bugt.

Inderst i Misværfjorden løber der en lille lakseelv ud, og de lokale lystfiskere troller næsten hver dag i sommerferien efter laks og havørredder, som findes derinde i stort tal. Her kan du også være så heldig at fange helleflyndere i mindre kaliber direkte fra land på synkende woblere.

Fiskearter i Saltstraumen
Havkatte regnes for at være en udsøgt delikatesse, og især den store nakkefilet er meget eftertragtet. Hvad helleflyndere angår, så er det er de små mellem 8-20 kilo, som har det fineste kød. De store helleflyndere er forgiftet af tungmetaller og bør genudsættes, da de også er gydemodne, når de når 25-30 kilo.

En helleflynder på 100-150 kilo eller større regnes ikke for gydemoden længere, og mange mener, den da er ved at dø. En helleflynder er kønsmoden, når den bliver 110-135 centimeter. Denne gigantiske fladfisk gyder på helt ned til 1 kilometers dybde fra december til april, og hunnen lægger næsten 3 millioner æg.

Disse Nordatlantens mastodonter bliver meget gamle, hvor gamle ved man ikke. Der er eksempler på op til 60 år.

Dog må vi på det kraftigste anbefale IKKE at spise kødet, da det har et stort indhold af tungmetaller, som er giftige og kræftfremkaldende for mennesker. Om kødet fra de store helleflyndere er egnet til mink- eller andet dyrefoder, skal jeg lade være usagt.

Lubben, der troede, den var en helleflynder
Torsk findes i stort antal og i alle størrelser helt op til 20+ kilo i og omkring Saltstrømmen. På den første fiskedag sammen med Kurt tager vi en torsk på 17 kilo samt fanger en lubbe, der er et halvt kilo tungere end den nuværendes danske rekord. Den bider på en 32 centimeter 3D Savage Gear Herring Shad Jig i gul, mens jeg er i færd med at hale linen op fra ca. 40 meters dybde.

Pang! Min Godspeed stang krøller sammen, så jeg tror, stangen knækker, og fisken sætter straks kursen mod bunden. Knarren på mit Penn hjul nærmest skriger i protest. KVEITE! råber Kurt og Marianne i kor.

Efter 2-3 vilde og ustoppelige udløb får jeg endelig kontrol over fisken, og da den ligger gispende i overfladen, ser vi til vores store overraskelse, at det ikke er en helleflynder, men derimod en kæmpestor lubbe.

På samme tur får jeg torsk helt op til 17 kilo, og Kurt og Marianne, som nu er døbt ”Torsketeam Saltstraumen”, får senere tag i flere 5+ torsk med største op til de 10 kilo.

I den uge, min kone og jeg fiskede i Saltstrømmen, havde vi mange fine naturoplevelser.

Spækhugger om styrbord
Nogle af de største oplevelser var tilstedeværelsen af de mange havørne, som vi så næsten hver gang, vi var ude at fiske på fjordene. Og vi fulgte en spækhuggerfamilie på seks individer helt indefra fra Godöy Straumen i Kjerstadfjorden og helt ud i Saltstrømmen.

Desværre var belysningen kl. 23.30 om aftenen selv i Saltstrømmen for ringe til, at vi kunne få nogle rigtig gode billeder.

Vores dygtige fiskeguide, Hannes Ribbner, turde ikke gå tættere på spækhuggerne end ca. 70 meter, da vi spottede en lille unge. Og som bekendt kan spækhuggere finde på at angribe en båd for at beskytte deres unger, så det …

Kveitebid
På en af de sidste fiskedage inviterer Kurt os ud på langfart i sin chefguidebåd med 150 hk motor. Med tæt på 38-40 knob i timen sejler vi helt ud forbi øen Blixvær, som ligger en god del sømil vest/nordvest for Bodø.

Herude blandt hundredvis af skær og holme finder Kurt en lavvandet banke på ca. 25-50 meter vand, og der får vi alle bid af helleflynder på død sej og jig. Og det næsten på én gang. Et kort øjeblik er der panik i båden, så får Kurt sin helleflynder op. Den bliver sat ud igen, da den er for lille. Jeg mister ret hurtigt min, efter at den har taget et vildt og fræsende udløb på en gul Mieko jig.

Marianne råber pludselig op om, at hun er ved at få en fisk op til overfladen efter kort tids kamp. Det viser sig at være en torsk på knap 3 kilo. Lige under torsken ser vi alle pludselig en helleflynder på ca. 15-20 kilo følge efter torsken, som har slugt sejen fuldstændigt. Marianne lader torsk være torsk og giver slip på linen samtidig med, at hun gisper fornøjet: – Yes! Det syn har jeg aldrig troet, jeg skulle se i virkeligheden!

Helleflynderen angriber nu torsken, men fortryder pludselig og svømmer rask ned mod bunden igen. Bom!

Nordkalottens forår sniger sig blidt og duftende ind på livet af os, imens vi opholder os ved Saltstrømmen. Det er en fantastisk dejlig oplevelse. Overalt ser vi blomster i alle farver springe ud, og fjeldbirkens fosforagtige grønne blade åbner sig bogstaveligt talt for øjnene af os, når vi troller langs kanten af de høje fjeldskråninger i Buneset.

”Næsten” fangstgaranti
Da Kurt Steinar Jeppesen mailede til mig før turen og påstod, at han kunne give os 100 % fangstgaranti – også helleflynder – svarede jeg ham, at han nok lige skulle klappe hesten. Men det viste sig, at garantien blev opfyldt.
Du skal fiske med så frisk en agn som muligt. For eksempel silde- eller sejhaler, halve- eller hele sild eller sejer på 30-40 centimeters længde. Hvis du kun går efter de store havkatte, så skær silden/sejen igennem på tværs med en skarp filetkniv og lad hovedet være intakt. Sæt en str. 8/0 enkeltkrog i kæften på kadaveret og trol den så med laveste hastighed fra 8-35 meter vand. Det virker.

Begynd trollingen på lavt vand og bevæg dig langsomt udefter, til skråningen dukker op. Hvis du vil trolle eller drifte efter helleflynder, så skal du benytte en hel, frisk sej på 1-2 kilo. Og den skal være så fisk som muligt. Skift agn tit.

Sådan gør du
Sæt krogen igennem kinden på sejen og også en krog igennem ryggen tæt ved halestykket. Forbind krogsættet med et 16 centimeter langt stykke nylonline på min. 0,90 mm. Helleflyndere har meget skarpe tænder yderst i kæften, som kan flænse en line op på ingen tid.
Brug altid mindst 0,80 mm ”bideline” på en meters længde i nylon- eller fluorocarbon foran din fletline som ikke må være kortere end 250 meter, og den skal være på mindst 0,28 mm. Og af bedste kvalitet.

Havkat
Fisk med frisk agn som for eksempel sejhaler, muslingeindmad pakket i en damestrømpe, eller en hel sej skåret igennem på tværs med hovedet intakt. Sæt en str. 8/0 enkeltkrog i kæften på kadaveret og trol/drift den så med laveste hastighed. Det virker!


Et hold finner havde deres helt eget endegrej, som de eksperimenterede med…

Hvis I vil fiske med de store Shad Jigs eller woblere fra Savage Gear, Storm, Mieko, Kinetic, Rapala m.fl., så brug mellemstørrelsen på ca. 26-28 cm. Og fisk den som drift eller trol dem i lav fart, eventuelt med en efterhængt stingerkrog, hvor du har monteret en sejfilet. Så får du fisk!

Fakta
Bedste fisketid for såvel helleflynder som havkat er i maj og juni måned. Helleflyndere kan I også med held fiske efter i september og oktober måned.
I juli ankommer de store sejer til inderfjordene, og I kan opleve et vildt spændende fiskeri efter disse hårdt kæmpende torskefisk, som tilmed smager dejligt. Helleflynderes kød regnes af eksperter for at være noget af det allerfineste fiskekød, som du kan opleve i denne verden – og helt uden ben!

Booking
Det eneste, I nu skal gøre, er at booke en uge eller to i september/oktober i år eller i maj/juni til næste år på www.saltstraumen.no og købe en flybillet til Bodø. Den koster p.t. ca. kr. 3.500,- t/r. pr. person fra enten Billund eller Kastrup Lufthavn.

En uges ophold for 2 personer på Saltstraumen Brygge fiskecamp koster inklusive rorbue med udsigt og bådleje ca. 7-8.000,- NKR pr. person. Og de penge er godt givet ud. Benzin til båden samt rengøring af lejlighed bliver afregnet særskilt. Du får en 22 liters dunk ad gangen og den holder ca. 2 dage alt efter, hvor meget I sejler. Der skal altid være en fyldt benzindunk i båden af sikkerhedsårsager. Flydedragter eller redningsveste/kraver skal forefindes i båden til alle om bord. Hvis I vil have en fiskeguide med ud, så koster det typisk 1.000 – 2.000,- NKR pr. 8-10 timer.

Det vil absolut være en god ide at hyre en fiskeguide på første fiskedag, hvis I ikke kender til Saltstrømmen, hot spots og til fiskeriet i forvejen. Absolut en god investering til de næste dages eventyr.

Saltstrømmen Brygge sørger for at hente jer i lufthavnen, eller I kan leje en bil. Og så er eventyret allerede begyndt. En lille halv time senere skuer I ud over noget af det mest legendariske fiskevand på denne jord.

Saltstraumen Brygge har altid og vil altid være folkets fiskecamp, hvor man kan hygge sig, nyde den fantastiske udsigt, havørnens vilde flugt, lyden fra de vilde hvirvler i strømmen, mågernes hæse skrig og slappe af. Drømmefisken venter derude.
Knæk & bræk herfra.
 

Del:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Måske du har lyst til at læse