laksenorge

Laksepremiere i Norge – guide til storlaksen

Laksefiskeri er herligt, når det hele går op i en højere enhed, hvilket i høj grad er afhængig af held i forhold til vandstand, opgang af laks, muligheder for fiskevand osv. Men dog også langt hen ad vejen afhængig af en lang række af rigtige valg. Rigtige valg hvad enten man fisker med flue eller med spin, hvilket vil vi sætte fokus på i denne artikel.



Pludselig nærmer vi os igen 1. juni og dermed den dato, som rigtig mange laksefiskere med spænding ser frem til: Premieren ved de norske lakseelve. Premieren ved de elve, som nogle folk vender tilbage til år efter år efter år. Blandt andet på grund af den fantastiske norske natur, samværet med medfiskere og sidst, men ikke mindst, drømmen om igen – bare lige én gang mere – at opleve det adrenalinkick, som vi alle sammen får, når en stor laks pludselig ud af ingenting brager ned ad elven og flår linen af hjulet. Har man først oplevet det en gang, vender man tilbage, det er sikkert og vidst!

Laks på spin
Jeppe Larsen: Vi husker alle vores første laks. Jeg fangede min i Orkla ved Meldal Bro i 1992 – 14 år gammel. Danmark havde netop vundet EM i fodbold, og der var ikke et øje tørt. Det var den årlige familietur – 14 dage ved Orkla og Gaula med min far og to ældre brødre. Jeg fiskede med blink. Lige præcis på det sted med en 30 grams Salamander i sølv. Det skulle være det blink på det sted, havde min far sagt. ”Det har en fin gang i vandet ved netop den her vandstand, og det er vigtigt, du får den til at danse på tværs af elven”, sagde han. Far havde på det tidspunkt fisket laks i Norge i 30 år og havde allerede over 150 laks på samvittigheden, så han måtte vide bedst. En time efter var der laks på! Jeg husker, mine ben rystede af frygt for, at laksen skulle falde af. 25 minutter efter lå laksen på land. Det gamle Quick Dam havde været på prøve, da min debutlaks vejede 10,1 kilo. En oplevelse, som gjorde, at jeg har været i Norge hver sommer siden.

Grunden til jeg nævner det med Salamander-blinket er, at forskellige lakseblink har hver deres styrker, alt afhængig af forholdene i elven. Nogle blink er gode i hårdt og hurtigt vand, andre i langsomt vand, og nogle er bedst under flom. Sådan er det bare. Jeg vil nu komme med 4 bud, som er mine personlige favoritter under forskellige forhold.

Hvilke blink?
Möresilda er en klassiker ved de norske lakseelve og har gennem tiderne fanget tusindvis af laks. Det er smalt og er derfor perfekt i hurtigt vand som f.eks. i et stryg eller bare generelt, hvor elven løber hurtigt. Modsat et bredt blink, som under disse forhold ville begynde at rotere, slår Möresilda fra side til side og arbejder sig som en lille fisk på tværs af elven. Et super blink i hårdt vand.

Salamander er endnu en norsk klassiker. Det er lige lidt bredere end Möresilda og er derfor perfekt, hvor vandet løber med en god jævn strøm. Det har en fantastisk gang i vandet og lokker ofte større laks til hug. Det fås i flere forskellige farver, men jeg foretrækker klart sølv og kobber. Laksen på 11 kg, som min far Helge Larsen står med, er i øvrigt fanget på et Salamander i Gaula ved Støren. Fisken blev fanget i Bruhölen neden for Vorvolden Camping.

Buch Salmon/special er helt perfekt til roligt vand. Hvad enten det er et bredt stykke af elven, hvor strømmen er langsom, og vandet måske er lavt, eller det er bagerst i en höl, hvor dybt og roligt vand kører rundt, er dette blink suverænt. Dets helt specielle form giver en æggende gang, som laksen ofte ikke kan modstå. Det er faktisk ofte svært at finde et godt blink til disse forhold, men Buch Salmon har det, der skal til.

Tronderskjea er et rigtigt flom-blink. Når elven er stor og brun, er Tronderskjea et rigtig godt blink, som, fordi det er bredt, ”graver” sig ned i strømmen og bevæger sig lige over bunden på tværs af elven. Det er vigtigt under disse forhold at komme helt ned omkring bunden, da laksen her bevæger sig langsomt frem fra hvilesten til hvilesten. Det er også under disse forhold, at rigtig mange både store og små laks bevæger sig op ad elven. Derfor et kanon-spændende fiskeri, hvor den helt, helt store laks er mulig at fange. Laks, der ellers står og trykker sig i dybe høller og pools, er nu pludselig på vej op og mulige at få i tale. Jeg elsker spændingen ved denne type fiskeri, som oftest står på et døgns tid. Der holder man ikke pause. Fisken, jeg sidder med på billedet, er i øvrigt fanget på dette blink under premierefiskeri i Orkla. Jeg mistede i øvrigt ca. 15 minutter forinden en fisk i samme størrelse, som røg af til sidst.

Slutteligt vil jeg live nævne, at gode kroge er et must, når det gælder laksefiskeri. Dels fordi laksen er stærk og derfor kan rette en svag krog ud, men også fordi selve krogningen til tider sker på lang line. Krogene skal derfor være spidse og have det rigtige kroggab. Min egen favoritkrog er Gamakatsu 3-krog str. 1 og 2. Størrelse 2 bruger jeg f.eks. til et Möresilda på 27 gram.

Linen skal også være stærk og ikke for elastisk sådan, at den også kroger fisk på lang line. Selv bruger jeg 0,40 Sensithin fra Berkley til mit Ambassadeur 6500.

Laks på flue
René Hansen: En god start for succes med fluestangen er en gennemgang af fiskevandet. Om det er et privat stykke vand eller et dagkortsstykke, er ikke så afgørende for, hvordan du skal fiske vandet, men blot adgangen til det. Start derfor med at sætte dig ind i vandet ved at se, hvor hovedstrømmen løber. Hvor trækker laksen i elven? Er der nogen standpladser? Hvordan er hastigheden på elven? Er den hurtigere end gå-tempo, er det ofte for hurtigt til, at laksen stopper.

En god analysestrategi er at se på vandet som om, man selv var en laks, hvor ville man så svømme? Ofte ville man vælge den lette strøm i kanten af den kraftige strøm, hvor laksen føler sig sikker, og hvor modstanden er mindst.

Når man har gået vandet igennem, er man mere klar til at fiske og sikker i troen på, at man fisker, hvor laksen trækker. Det kan nu kun gå for langsomt.

Hvordan skal elven angribes?
Hvor hurtigt skal man gå, når man fisker? Det er min erfaring, at mange fisker for langsomt ned mod de standpladser, som vi håber, der er stoppet en laks ved. En god regel er, at ved fin sigtbarhed i vandet gåes et par meter ved hvert nyt kast. Jeg gør det ofte på den måde, at når fluen har fisket færdigt og hænger nedstrøms mig, peger min stangspids på overfladen, og jeg lægger mærke til stenen under stangspidsen. Den går jeg ned til, mens jeg henter skydelinen ind og er derefter klar til et nyt kast.

En anden ting, som er god i det taktiske spil, er at være mange timer ved elven. Der er mange fiskere, som hurtigt fisker ned over stykket og konstaterer, at der ikke stod nogen fisk på pladsen for så at køre igen. Dem, som bliver ved elven, og som holder øje med nyankomne fisk, der måske viser sig i overfladen samtidig med, at de nyder den fantastiske natur, har uden tvivl en meget større chance for laks.

Et godt minde var engang, jeg fiskede på den øvre del af Gaula. Det var først på sæsonen, og der var ikke fanget mange fisk på stykket det år. Vi havde fisket på strækket i to døgn uden nogen tegn på laks, og der sad efterhånden flere og flere i hytten end nede ved elven. Vi var tre personer, som havde fisket på samme stykke, og pauserne var blevet længere, men vi holdt hele tiden øje med poolen. Mens vi sad og snakkede, blev overfladen brudt forsigtigt af fisk. Der var laks på gang. Der blev hurtigt trukket lod, og første mand, som fiskede nedover, fik succes. I tredje kast rejste fisken sig og sugede fluen ind. Efter en super fight landede vægten på 12,3 kg, hvilken fisk! Den lange ventetid var pludselig glemt og heldigvis belønnet.

Valg af flue
Fluen skal passe til fiskevandet, og for at forøge chancerne for laksehug er der tre forskellige ting, jeg tager højde for: 1. vandtemperaturen, 2. sigtbarheden og 3. hastigheden på vandet. Et eksempel er, at hvis der i går blev fanget fisk på en 10 cm lang flue, og vandet er faldet lidt og klaret mere op, ja, så må man gerne prøve med en flue, som er lidt mindre og ikke med så kraftig en vinge. Har man ikke noget at gå ud fra, så starter du der, hvor din tro på fluen er størst.

Med hensyn til kroge til rørfluer bruges der både enkelt-, dobbelt- og trekroge. De to første bruger jeg mest, når jeg fisker med kraftige synkeliner. Når din flue ofte hænger i egen bred, er en opadvendt krog, som glider af på stenene, helt klart at foretrække. Ellers er det trekrogen i en størrelse, som passer til fluen.

Valg af line
Skal man vælge line, er det de samme tre ting, som skal guide dig til valget, som i ovenstående. Jo koldere vandet er, desto dybere skal der fiskes. Laksen stiger ikke lige så højt efter din flue, når vandet er koldt, og har vandet yderligere en ringe sigtbarhed, skal man også fiske dybere. Meget tryk på vandet kræver også mere synk for at holde fluen nede.

Synkeliner er i dag anderledes bygget op end før i tiden. Tidligere havde en synkeline samme synkeeffekt over hele linen, hvilket betød, at den kunne være en anelse vanskelig at kaste med under praktisk fiskeri. Sådan er det ikke i dag. I dag er de bedste synkeliner typisk bygget op med flere synkehastigheder, hvilket betyder, at linen er væsentlig nemmere at trække fri af vandet, og at man opnår en endnu bedre præsentation af fluen.

En guide kunne se sådan ud: Er vandet under 6 grader, bruger jeg en synke 2-4-6 (her er tale om én line, som er bygget op af 3 synkehastigheder). Er det mellem 6-8 grader, er en synke 1-2-4 mellem at foretrække. Er vandet 8-10 grader, bruger jeg intermediate, og er vandet over 10 grader, virker en flydeline som regel. Dette er dog kun for at give jer en ide, da der findes mange liner imellem dem, som jeg her har nævnt. Flydeliner med hurtig synkespids bør også nævnes. Der er med både synke 3, 5 og 7 som synkespids, og de fisker også rigtigt godt.

Slutteligt kan vi hurtigt komme ud for en stor elv efter megen regn – flom (høj vandstand), hvor vandet er over 10 grader. Her er en synkeline bedre end en flydende på grund af den ringe sigtbarhed og det store vandpres. Fluen skal ned til laksen.

Valg af stang
Hvilken størrelse fluestang kræver det norske lakse fiskeri? Det er selvfølgelig meget afhængigt af elvens størrelse, men et godt udgangspunkt, som dækker de fleste elve, er at vælge enten end 12-13´ #8-9 og en 14-15 #10-11, hvis man skal have to. Har man ikke planer om flere stænger til at starte på, vil jeg anbefale dig en 14´ #9-10. Der er mange kast, som er nemmere at udføre med en lidt større stang, hvilket overrasker mange.

Om lidt går det løs
Hvad enten man fisker med blink eller flue, er det norske laksefiskeri sommerens højdepunkt for rigtig mange laksefiskere. Om man skal til Mandal, Gaula, Orkla, Namsen eller en af de mange andre fine elve, venter der masser af fantastiske oplevelser lige om hjørnet. De lyse nætter, elsdyret, som pludselig står og drikker på den modsatte bred, bålet ved elven og ikke mindst laksen, der pludselig bryder overfladen og får hjertet til at banke hurtigere. Vi glæder os til at følge slagets gang herhjemme, til at følge med på nettet og til selv at komme af sted. Har I spørgsmål til fiskeriet, kan I altid kontakte os i butikken.

Knæk og bræk Jeppe Larsen og René Hansen, Jan og Bo i Odense.

Del:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Måske du har lyst til at læse