aborre_specimenartikel_brakvand

Specimenrovfisk i brakvand

Godt nyt for predatorfiskerne: En rapport fra Danmarks Sportsfiskerforbund sætter fokus på de unikke rovfiskebestande i brakvand og giver forslag til, hvordan bestandene kan forbedres.


Specimenfiskeri handler ikke kun om de nuværende muligheder for at fange store fisk. Man må også være opmærksom på den udvikling, der foregår i forskellige vande. Nogle steder er der gyldne generationer, der sørger for, at lystfiskere i en årrække kan fange store eksemplarer, men senere efterfølges de af generationer af mindre fisk. Isvintre, overfiskeri, forurening og biomanipulation kan også være med til at forringe eller forbedre lokale vilkår. I sin søgen efter store fisk må specimenfiskeren derfor være opmærksom på, hvordan nuværende og potentielle vande udvikler sig i forhold til bestande og gyldne generationer.

Derfor finder vi det særdeles relevant at præsentere Danmarks Sportsfiskerforbunds (DSF) rapport om gedder og aborrer i brakvand, fordi rapporten konkluderer, at bestandene af brakvandsrovfisk har det hårdt, men at potentialet for et fremtidigt specimenfiskeri i topklasse er til stede, hvis forskellige tiltag bliver iværksat. Vi håber, at denne omtale kan sætte nogle tanker i gang hos de specimenfiskere, der dyrker brakvandsfiskeriet og de lokale fiskeklubber, der ville drage nytte af en bedre bestand af brakvandsrovfisk.
– Den nyligt udsendte rapport er et af de vigtigste arbejdsredskaber i relation til fremtidig forvaltning af landsdelens brakvandslevende rovfisk, udtaler Jimmi Spur Olsen, som er biolog i Vordingborg kommune, og selv skrev speciale om brakvandsaborrer. Det danske predator-fiskeri er i øjeblikket inde i en rivende udvikling og kan forhåbentligt gå en lys fremtid i møde med mere opmærksomhed og bedre forhold for de brakvandslevende rovfisk.

Et brændende ønske om bedre forhold
Predatorfiskeriet finder konstant nye tilhængere, hvilket blandt andet kan ses på de mange rovfiskeblogs, der dukker op på internettet. Selvom det danske predatorfiskeri generelt er af høj kvalitet, har der de sidste 10-20 år været et brændende ønske om et øget fokus på rovfiskebestandene. Dette gælder især for de unikke brakvandslevende bestande af gedder og aborrer, og de seneste år er det som om, at bønnerne er blevet hørt. Diverse rapporter med fokus på de brakvandslevende rovfisk har set dagens lys – senest i november 2012 – hvor DSF udkom med en rapport, som satte fokus på de unikke bestande af brakvandslevende gedder og aborrer, der findes i det sydøstlige Danmark. Rapporten er skrevet af de to biologer Kaare Manniche Ebert og Daniel Lindvig, som begge er ansat hos DSF. I rapporten kommer de med en række forslag, der skal være med til at forbedre bestandene i fremtiden.

Den øgede opmærksomhed på rovfiskene har vakt stor glæde hos de sjællandske predatorfiskere, og man kunne på flere rovfiskeblogs læse om begejstringen ved, at DSF endelig rettede fokus mod rovfiskene og det østlige Danmark. Måske rapporten ikke kun kan skabe bedre forhold for rovfiskene, men også et bedre forhold mellem de sjællandske fiskere og DSF. Opbakning til projektet er i hvert tilfælde nødvendig, for som en af forfatterne, Kaare Manniche Ebert, siger: ”Et er helt sikkert. Hvis der blandt lystfiskerne, der dyrker fiskeriet, ikke er vilje til at støtte forslaget – eller variationer af det – så kommer det aldrig til at ske.”

Læs hele Lasse og Jeppe Højrups artikel i Fiske Avisens marts-udgave.

Praktisk fiskekursus efter brakvandsfisk
Gorden P. Henriksen fra Megalops har et hjerte, der banker for brakvandsfiskeri efter gedder. Han har derfor arrangeret et praktisk fiskekursus i hyggelige rammer på Møn.

– Jeg vil gerne give andre muligheden for at opleve mit yndlingsfiskeri, samtidig med at vi kan gøre vores del for at sikre dette fiskeri i fremtiden. Jeg håber på at kunne sætte fokus på potentialet for bæredygtigt lystfisketurisme på Møn, samtidig med at vi oplever og dyrker det selv, fortæller Gordon om kurset.

Der er stadig enkelte pladser ledige og med på kurset deltager bl.a. Dagbladet Børsen, som sætter fokus på det økonomiske potentiale i lystfiskeriet herhjemme. Desuden deltager Mads Hussing fra Fiskemagasinet, som også kommer til at lave et program om fiskeriet.

Se mere om kurset her: http://megalops.dk/events/kommende-kurserevents/brakpaskegeddehuhej/

Del:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Måske du har lyst til at læse