find forsikring
fiskestaenger_nordnorge

Norgesgrej

Stænger, hjul og line
Det er ikke her, der skal spares! Hvad er ideen i at ofre flere tusinde kroner på en rejse for at miste drømmefisken, fordi man lige skulle spare et par kroner på linen? Grejbutikkerne bugner af fornuftigt grej, og man behøver ikke at pantsætte huset for at kunne få kløerne i et kvalitets-havsæt. Linen er noget af det vigtigste, så lad os starte her – en kvalitets-fletline i omegnen af 0,30 – 0,40 mm med en brudstyrke på 25 til 50 kilo alt efter fabrikat er passende. Gå ikke så meget op i diameteren, den passer sjældent. Brudstyrke og slidstyrke kontra tykkelse er essentielt. Husk, at der er et voldsomt mekanisk slid på linen, når der eksempelvis jigfiskes efter helleflyndere – overvej hvor mange gange, man ruller op og ned i løbet af en enkelt dag! Jeg har selv anvendt WFT KG, Savage Gear Adrenaline, Powerpro, Spider Wire og Whiplash – alle liner, der lever op til mine krav.

Linen skal jo også have et hjul, og heller ikke her skal der spares. Jeg har nogle simple krav, der skal opfyldes. Uanset om det er multi- eller fastspolehjul, skal det være funktionelt, robust, holde nok line, hvilket vil sige minimum 300 meter til dybder op til 150 meter samt have en jævn og kraftig bremse.
Skal multihjulet så have stjernebremse eller leverdrag? Her er der et meget nemt svar. Stjernebremser vil i langt de fleste tilfælde ikke kunne yde det samme bremstryk som en leverdrag. Så til fiskeri efter helleflyndere benytter jeg altid et hjul med leverdrag. Og stjernebremse til alt andet.

Shimano TLD- og Speed Master-hjulene er super prisvenlige maskiner, der kan tåle mosten. Og vil man gerne lidt højere op i pris er Accurate Boss, Daiwa Saltiga, Daiwa Saltist, Shimano Torium og Shimano Trinidad hjulene de rigtige valg. Alle serierne findes selvfølgelig i et hav af størrelser, så der er noget for enhver smag.

Skal man finde et stabilt fastspolehjul, er der faktisk mindre at vælge imellem. Især hvis hjulet skal anvendes til helleflyndere. Jeg fiskede sidste sæson med et Okuma Raw og var overrasket over både bremsen og lineoplægget. Ellers kan Okuma Salina, Shimano Twinpower, Shimano Stella og Daiwa Saltiga holde til saltvand, fiskeri med tunge agn og lange udløb uden problemer.

Til sidst skal vi have en stang, og her behøver man ikke at købe det sidste nye superlette vidunder, hvor øjer og hjulholder er FUJI osv. Det vigtigste er, at den holder. Til helleflynder er en kraftig stang på cirka 50 lbs og omkring 7’ med en let top-aktion perfekt. Grunden til, at jeg vælger en ekstra kraftig stang, er, at der skal en enorm kraftoverførsel til for at drive de kraftige kroge ind i helleflynderens pansrede mund. Desuden er det lettere at bevæge de tunge jigs lokkende i vandet med en stiv stang. Man behøver ikke atvære nervøs for, at det tager noget af glæden ved fighten. Helleflynderen fighter så voldsomt, at det bliver endnu mere brutalt, når fisken flår line af hjulet på en blokeret bremse på en kontant stang. Det kan sammenlignes lidt med jerkbaitfiskeri efter gedde, blot 100 gange vildere!

Søger man en mere allround stang til havmede, torsk og sej, vil en progressiv 20-50 lbs-stang på 7’-8’ være perfekt. Husk at øjerne gerne må være små. Men det nytter ikke noget, hvis de bliver slået i stykker eller falder ud på førstedagen. Så er man ikke så god til at passe på sit grej, vil jeg anbefale, at man finder en model med kraftige øjer. Stort set alle producenter har stænger i deres program, der er perfekt til de forskellige former for fiskeri i Norge og folks individuelle temperament.

Endegrej
Inden for de sidste år er der sket en enorm udvikling af grej til helleflynder. Specielt fiskeriet med store gummijigs op til 30 cm har virkeligt taget fart, og det vælter frem med nye versioner hvert år. Min egen personlige favorit er Savage Gears Cut Bait Herring i 25 cm, men den klassiske Storm Giant Jigging Shad i 23 cm er stadigvæk et hit hos helleflynderne. Når jeg benytter disse jigs, limer jeg altid gummikroppen fast til blyhovedet med sekundlim for at undgå, at flynderen hiver kroppen af krogen. De farver, vi har haft bedst held med til helleflynderen, er mørke naturlige farver og selvlysende og pink.

Jeg monterer altid en meter forfang i 1,2 mm fluorocarbon for at tage slid fra koraller, sten og tænder, men almindelig nylon kan selvfølgelig også anvendes. Det er vigtigt, at grejet kan stå for presset, når de store fisk skal holdes væk fra bunden.

Det kan altid betale sig at øge chancerne lidt under fiskeriet, så derfor monterer jeg en Savage Gear 15cm DNA Grub Worms eller store Gulp kunstige sandorm på enkeltkrogen. Man kan også med fordel ”booste” de forskellige gummi-shads før og under fiskeriet ved at opbevare dem i poser med forskellige flydende duftstoffer. Berkley laver en Gulp spray med sildeduft, der trænger ind i gummihalerne, og Grizzly Lures fremstiller en spray, der er baseret på fiskeolier i tobis- og sild-versioner med UV krystaller i. Igen en god måde at gøre jiggen ekstra attraktiv. Man kan også bruge forskellige ”rene” fiskeolier som lakse- eller tobisolie, hvis man kan tåle stanken. Disse tricks giver lidt ekstra liv og duftspredning til agnen og kan få ekstra træge fisk til hug på svære dage.

Der er mange, der vælger at montere en ekstra stinger trekrog på jiggen for at optimere chancen for at kroge fisken. Jeg har dog oplevet, at denne trekrog er skyld i mange fejlkrogninger, hvor den ekstra krog finder fæste uden for fiskens mund og kan faktisk være med til, at fisken mistes. I langt de fleste tilfælde er der tale om mindre helleflyndere, der har svært ved at gabe over de store jigs. Så i den situation, hvor man har mange fejlhug, kan det i mine øjne bedre betale sig at gå ned i jigstørrelse.

Man kan selvfølgelig anvende de samme typer jigs til torske- og sejfiskeri med stor succes. Dog kan det være en stor fordel at gå op i størrelse, hvis man skal op at fiske efter de store gydetorsk i feburar – marts, de såkaldte ”skrei”. Her kan monster gummi-jigs helt op til 50 cm sortere nogle af de mindre målertorsk fra, hvis man drømmer om 30 kilos torsk! De store shads monteres på et jighoved på 300 til 400 gram, og der monteres 2 stinger trekroge i en kraftig kvalitet i størrelse 4/0 – 8/0.

Agnfiskeri/grej
Der findes mange forskellige tackler til medefiskeri efter torsk, sej, lange, rødfisk osv. Der er få, men vigtige ting, man skal være opmærksom på – tacklet skal være så ”kluddersikkert” som muligt, da strøm og nedfiring kan forvandle alt til et stort garnnøgle. Linen skal være slidstærk i 0,8 til 1,4 mm alt efter bundtype, dybde og fiskeart, man satser på. Som rettesnor kan man bruge følgende: Stor dybde, større fisk, eller/og mange klipper er lig med tykkere forfangsline.

Jeg anvender næsten udelukkende almindelig blød monofilline frem for fluorocarbon til langt de fleste forfang, da fiskeriet foregår på stor dybde, hvor synligheden ikke har den store betydning. Og det er langt nemmere at stramme knuderne til på de tykke versioner. Kroge og svirvler skal være af god kvalitet, her falder mit valg typisk på produkter fra Owner. Deres kroge er efter min mening ”second to none” i styrke, vægt og skarphed. Der er desuden altid oplyst brudstyrke på svirvler, springringe m.m., hvilket er en stor fordel, da man altid kan vælge den mindste størrelse, der passer, uden at have bekymringer.
Til almindelig bundmede er et tackle monteret med en kraftig glidebom klart at foretrække til havkat og torsk. Hvis der skal fiskes meget dybt efter rødfisk, langer og brosmer er et standard Paternoster-tackle bundet med to kroge det rigtige. Det klart mest effektive til helleflynder er et specielt udviklet mooching tackle.

Et bananformet bly monteres direkte på linen, og med størstedelen af vægten fordelt i ”bunden” presses det lange forfang væk fra hovedlinen i strømmen og giver samtidigt agnen en super lokkende gang, når tacklet bliver spundet langsomt ind. Valget af kroge har stor betydning, og det er essentielt, at de ikke er for tunge, så vægten ødelægger agnens gang. Men de må heller ikke være for spinkle, da der kan være tale om grove fisk. Forfanget består af 1,5 – 2,5 meter monofil eller fluorocarbon line i 0,8 – 1, 0 mm.

Fluorocarbon har dog en klar fordel fremfor monofil i slidstyrke, og der skal ikke skiftes forfang så ofte. Prologic Spectrum og Seaguar fluorocarbon har god slidstyrke og fungerer godt til dette tackle. På forfangstavsen bindes en Owner SSW enkeltkrog størrelse 5/0 – 10/0 med en ”knotless knot”, og i enden af den linestump, der forlader krogskaftet, bindes en Owner SST66 trekrog størrelse 1/0 – 4/0. Disse to kroge har flere egenskaber, der gør dem som skabt til dette fiskeri. SSW krogen er sylespids, superstærk og har opadvendt krogøje, hvilket gør, at krogspidsen altid vil ligge parallelt med linen, når der gives modhug. Denne egenskab gør, at krogen i langt de fleste tilfælde finder fæste i fiskens mund. SST66 trekrogen vejer utroligt lidt i forhold til dens styrke. Der kan med fordel monteres en selvlysende plastikperle på fletlinen, så er man fri for at rulle svirvlen ind i topøjet under det aktive fiskeri.

Andre nyttige sager
Husk varmt tøj, da temperaturen kan svinge meget, samt en vandtæt flydedragt eller et olieret regnsæt kombineret med en oppustelig redningsvest for en sikkerheds skyld. Hvis man vil have det optimale, er en overlevelsesdragt i åndbart materiale fra f.eks. Ursuit klart det mest behagelige, men prisen for den ekstra luksus og bevægelighed er også høj. Men disse dragter giver en de optimale overlevelsesmuligheder, hvis uheldet skulle være ude. En kraftig rustfri kvalitets-tang, der kan bruges til at klippe flet- og forfangsliner samt åbne springringe, kan heller ikke undværes!

Del:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Måske du har lyst til at læse