forside_juli_2011

Juli-avisen på gaden med masser af inspiration og læsestof

Fiske Avisens sommerudgave har netop ramt landets postkasser og er samtidig til salg i grejforretninger og bladkiosker rundt om i landet. Glæd dig bl.a. til et par fantastiske artikler om pighvar-fiskeriet på vestkysten. Se herunder, hvad du ellers kan læse om i den nye avis.

Pighvar på spin
Af Henrik Hansen.
Næst efter helleflynder er pighvar den største fladfisk, som kan fanges i Danmark. Man må nok betegne en helleflynderfangst i Danmark som held, hvorimod der kan fiskes målrettet efter pighvar med relativ god succes.

Pighvar på flue – Fly Madness i brændingen…
Tekst og foto af Marc Skovby og Carsten Staal.
Vesterhavets barske ørken lignede miljø, og dens buldrende brænding er ved første øjekast ikke et sted for en fluefisker. Men for en fluefreak med hang til nye oplevelser er de brusene bølger netop fluefiskerens mulighed for at komme i nærkontakt med en af de danske kysters rigtige rovfisk…

B&U siderne – Fede fladfisk fra kysten
Af Frank Sjøgreen.
Sommertid = fladfisketid! Juli måned er feriemåned for mange, og mange familier tager på ferie. Hvis du også skal af sted, så husk fiskestangen!
Du kan nærmest fange alle fiskearter her i juli. I ferskvand er alle fredfiskene som f.eks. brasen, skalle, rudskalle, karusse, suder og karpe i hopla. Fiskene er normalt ganske nemme at overliste, hvis du bruger grej, der ikke er for kraftigt. Hellere små kroge og tyndere line frem for store kroge og tyk line. Og hvis du fisker med fletline, kan det være en stor fordel at montere en meter monofilline (nylonline) yderst, der er mindre synlig i vandet.

DM for karpefiskere
Det første danske mesterskab for karpefiskere nogensinde er nu godt i gang. Foreningen Danske Karpefiskere står for arrangementet, og den 20. – 22. maj blev de indledende runder afholdt i Viborg-søerne, Langesø ved Morud på Fyn og Pedersborg Sø på Sjælland. På Sjælland var der endda tilmeldinger nok til en ekstra konkurrence den efterfølgende weekend. Jeg selv og min makker deltog i Langesø.

DM i havfiskeri
Af Anders Wolff, Dansk Havfisker Forbund.
Skagen Havfiskeklub afholdt i weekenden 5. – 6. juni danmarksmesterskaberne i havfiskeri. Lokaliteten var naturligvis Skagen. Traditionen tro afholdes der hvert år Skagen Havfiskefestival, men i år var det lavet om til DM.
70 deltagere havde meldt deres ankomst, hvilket er en klar deltagerforbedring i forhold til sidste år. Der var 6 skibe til at sejle de 70 deltagere.

Jyske åer
Af Jens Lygum.
Manglende nedbør præger stadig vandstanden i de Sydvestjyske åer. Dermed er ikke sagt, at laks og havørreder ikke kan fanges. Den sidste uge inden denne artikel blev skrevet er der i Varde Å og Sneum Å igen rapporteret om fangede fisk. Fiskene er begyndt at røre på sig, og flere er trukket længere op i åerne. Måske er driften i formeringsprocessen blevet større end angsten for det lave vand.

DM i Trolling
Af René Letvad.
Årets udgave af DM i trolling fandt sted med Lystbådehavnen i Nyborg som udgangspunkt, og Fyns Trolling Klub stod for det praktiske på land og vand. Bestyrelsen havde gjort forarbejdet godt, for vejret var som skabt til småbådsfiskeri med svag eller nærmest ingen vind og højt klart vejr, da konkurrencen løb af stablen over en weekend i begyndelsen af juni.

Fiske Krogen
Af Lasse og Jeppe Højrup
specimen@fiskeavisen.dk
Så blev det sommer, og vi har kørt hårdt på med suderne siden midten af maj. Det blev i alt til 9 ture med 24 fisk over 3 kg, hvoraf otte var over de magiske 3,5 kg. Det var lidt svært at finde ud af, hvornår suderne ville gyde, og vi må nok indrømme, at de smed rognen lidt før, vi havde forventet. Vi er dog godt tilfredse med vores resultat. Ud over suderne nåede vi en enkelt overfladetur efter rimter. Det var en underholdende dag, som gav 14 fisk op til 2.125 gram. Hvis du synes, at overfladefiskeri lyder spændende, kan du læse mere om dette i artiklen ”Specimenfiskeri juli-september”.

Gudenåen
Af Jan Hyllested.
fiskejan@famhyllested.dk
Gudenåen
Bjerringbro og Langå strækningerne
Den lave vandstand er desværre fortsat, og det har i høj grad påvirket fiskeriet. Det er dog ikke sådan, at der ikke er fanget laks, fordi det er der, men de fleste er enige om, at den lave vandstand bestemt ikke gør tingene lettere. Det er ment på mere end én måde, da den lave vandstand betyder, at fiskene samles i de dybere partier af åen. Dermed samles lystfiskerne også om disse steder, og det har da givet visse parkeringsmæssige problemer, når p-pladserne til de populære pladser har været fyldte.

Himmerlands perler
Poul Skovbjerg Jeppesen
p.jeppesen@privat.dk
Så er sæsonen i gang i Himmerlands mange havørredførende åer. Endnu midt i juni er det kun sporadiske meldinger om fangede og sete fisk. Men når avisen er ude, er det absolut højsæson med lyse nætter, der giver fiskemuligheder døgnet rundt.

I hælene på KYSTFISKEREN
Tekst og foto: LEPE.
Vrøj samt Røsnæs (Skansen og Moserne)
En aflyst gruppetur (i den måske bedste tid på året – hvem forstår det?) blev afløst af en privattur et par dage senere. Den gik til Vrøj på Vestsjælland. Vi var blot tre mand, og alle fiskede udelukkende med fluegrej.
Vi ankom midt på dagen i flot solskin. Det blev dog ikke ved sådan, idet et skydække krøb for solen og skabte et mere diffust lys. Solen kom dog igen senere på dagen. Vi gik til makronerne fra starten, selv om det var blevet indskærpet, at vi skulle tage nogle kraftige pausestunder ind imellem, så der også var lidt energi tilbage, når vi nåede hen under solnedgang.

Karup Å
Af Jan Snejbjerg, Karup Å Sammenslutningen (KÅS)
jan.snejbjerg@mail.dk
Det begynder at ligne et af de år, hvor intet er som det plejer. Selv i en periode, hvor vejrudsigten endelig meldte om fiskevejr, og vinden stod pragtfuld ind fra sydvest, er det kun de få rå, der kan ramme havørrederne.

Kolindsundkanalerne
Af Lars Pedersen.
lars.h.pedersen@stofanet.dk
Der er ikke sket så meget herude i maj og første halvdel af juni. Der er blevet fanget en del gedder. Specielt Jesper Rasmussen har virkelig haft et forrygende fiskeri. Det har ikke været de store fisk, men flere mellem 2 – 4 kg. De fleste fanget på levende agn. Jesper spiser med stor fornøjelse gedde, så enkelte af fiskene er kommet med hjem, men størstedelen er blevet genudsat.
Den første blanke opgangshavørred er altid ventet med længsel. Der går rygter om en nystegen blankfisk på 2,5 kg fanget på spinner St. Bededag på Store Geddedagen, men jeg har ikke kunnet få det bekræftet.

Kroatien, så er det lige op over
Af René Letvad.
Årets tunfiskeri i Kroatien nærmer sig med hastige skridt, og når disse linier læses, er de første danske både allerede dernede. Fiskeriet har hidtil været glimrende, og der er allerede i år fanget mange store blåfinnede tun, og det virker som om fiskeriet bare bliver bedre og bedre. Derfor er det også på høje tid at få de sidste detaljer omkring fiskeriet på plads, og her tænker jeg ikke mindst på bil, båd og trailer.

Ribe Vesterå
Af Claus Blomgreen.
De store forventninger, der i år har været til fedtfinnesæsonen, er desværre ikke blevet indfriet – endnu! De seneste par måneder har man langs brinkerne kunne møde en del frustrerede lystfiskere, der i år havde store forventninger til opstartsfasen, men fedtfinnerne har desværre glimret ved deres fravær.
Der har været utroligt langt mellem fangstrapporterne og Vesteråens hjemmeside har ikke ligefrem været overbelastet af lange historier om hidsige fights og billeder af sølvblanke fisk. Spørgsmålet er så, om det virkelig er så ringe, som vi alle går og siger?

Rigtig god premiere i Mandalselven
Tekst: Jørgen Emiliussen.
jemiliussen@webspeed.dk
Laksefeberen blev kureret, og forventningerne blev indfriet allerede på premieredagen. Forholdene for laksene i elven var rigtig gode, og derfor blev fangsterne også gode. Vi skal lang tid tilbage for at finde et andet år, hvor der allerede fra starten har været så mange laks i elven. Vi har ikke oplevet det før.
Det var med store forventninger Finn og jeg havde set frem til dette års premiere i Mandalselven. Allerede tidligt i maj havde vi fået meldinger om, at der var set springende laks forskellige steder i elven, og det havde naturligvis ikke mindsket laksefeberen.

Specimenfiskeri juli – september
De næste 3 måneder byder på sommerferiestemning, varmt vejr og mulighed for at fiske efter alle arter i de ferske vande. I denne artikel prøver vi at give dig et overblik over dine fiskemuligheder i løbet af sommeren. Et fiskeri der i mange tilfælde kan byde på underholdning i topklasse.

Storebælt og Fyn
Af Jørgen Emiliussen.
Skoleferien er begyndt og inden længe følger industriferien. Der er pludselig blevet tid til andre gøremål end de daglige. Uanset om friheden skal tilbringes herhjemme eller i udlandet – om det skal være med fiskeri eller anden form for afslapning, så vil jeg ønske jer alle en rigtig god ferie!
Juni måned har vejrmæssigt ikke været noget at råbe hurra for og fiskerimæssigt helle ikke. Der skal ikke herske tvivl om, at både landbruget og vore vandløb har haft godt af nedbøren, men verden er nu kønnest i solskin. Fiskeriet omkring Fyn efter havørreder er efterhånden kun ved at være en skygge af fordoms storhed.

Storåen
Af Poul Skovbjerg Jeppesen.
p.jeppesen@privat.dk
Laksefiskeriet i Danmark griber om sig – feberen stiger år for år i takt med laksopgangen. Og som året tegner sig, ser den ikke ud til at blive mindre næste år. Storåen er en af storleverandørerne både i mængde og størrelse – årets foreløbig største danske laks på 19,5kg er hentet i den smukke å.
Midt i juni er der stadig mulighed for at hjemtage en laks, for de, der endnu ikke har forsøgt sig eller ikke har haft heldet med. Kvoten (HOF) nedskrives nu kun langsomt, fordi mange – især lokale – har fået deres kvotelaks og i mange tilfælde flere til genudsætning. Desuden er havørrederne nu for alvor på vej op i åen.

Øresundssiderne
Af Nicolai Ulrik Hansen.
nuh@fiskeavisen.dk
En stille periode på turbådene?
Flere af turbådene melder om en stille periode op til denne avis. Det bør der blive rettet op på med juli måneds komme, for denne måned kan byde på mange ting. Der kan være et til tider rigtig godt makrelfiskeri, torskene leder rundt på lavt vand for at finde føde og ude på det dybe står andre sommertorsk i store buler. Fladfiskene er sultne og aktive, og en lun sommerdag på sundet er ren hygge!

 

Del:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Måske du har lyst til at læse