find forsikring
skovbjerg_eb_skjernlaks

Fredes laksen i Skjern Å-systemet?

På opfordring fra DTU, har fiskeriministeriet udsendt forslag til en ny bekendtgørelse for Skjern Å Systemet.(Se Bilag 2).

 

Dette har givet anledning til en række møder mellem Skjern Å Sammenslutningen, lodsejerne og Regulativ Foreningen. Endeligt er sagen blevet drøftet på  SÅS´s repræsentantskabsmøde den 27.2.2010.

Skjern Å Sammenslutningen er på disse møder nået til nedenstående konklusioner, og har udarbejdet følgende forslag til administration af laksefiskeriet i Skjern Å Systemet. (Se Bilag 1)

Det vi forventer for sæsonen 2010 er følgende:

•Laksen fredes i Skjern Å.
•Skjern Å Systemet tildeles en årlig kvote på mellem 300 og 350 laks som må hjemtages.
•Der indføres størstemål på forskellige tidspunkter i sæsonen. (Bilag 1)
•Der må kun hjemtages 1 laks pr. person/sæson. 
•Der må maksimalt hjemtages 2 havørreder pr. person/sæson. (Er vedtaget)
•Regler for anvendelse af grej forbliver uændret og i lighed med sæsonen 2009.
•Sæsonen udvides således at 30.9 bliver sidste fiskedag.

Bemærk venligst, at dette er forventningerne! Det er fiskeriministeriet der afgør den endelig udformning af bekendtgørelsen.

Vedr. Bilag 2

Skjern Å Sammenslutningen er opmærksom på, at der i § 3 stk. 2 findes en uhensigtsmæssig formulering, som vi naturligvis vil kommentere.

Skjern Å Sammenslutningen vil i § 3 stk. 5, forsøge at få forlænget fisketiden til 30.9 
 
Vedr. Bilag 1

Nedenstående forslag er præsenteret for Lodsejerne, Regulativforeningen og for Skjern Å Sammenslutningens repræsentantskab. Alle har givet udtryk for, at det er en hensigtsmæssig og fornuftig måde at administrerer tingene. DTU Aqua har ligeledes givet positive tilbagemeldinger på denne model. 

Bilag 1

Forslag til forvaltning af laksekvote i Skjern Å-systemet 

For at sikre en tilstrækkelig stor gydebestand af laks i Skjern Å-systemet, er det nødvendigt, at der ikke fanges en for stor del af de laks som vender tilbage. Samtidig er det nødvendigt at sikre, at de fisk som fanges utilsigtet, også kan genudsættes i levedygtig tilstand. Der bør derfor indføres fiskerireguleringer i Skjern Å-systemet, som understøtter disse hensyn.

Skjern Å-systemet tildeles fra 2010 en årlig laksekvote, som må hjemtages fra åen. Kvotens størrelse fastlægges inden hver sæson, på baggrund af en drøftelse mellem DTU AQUA, FD, og den fiskerisammenslutning (FS) (lystfiskere og lodsejere) som er ansvarlig for administration af kvoten. Kvoten udgør som udgangspunkt 10 % af den forventede opgang. For at sikre en ligelig og hensigtsmæssig beskatning af de forskellige årgange, Multi Sea Winter (MSW), Two Sea Winter (TSW) og Grilse (OSW), deles kvoten på disse tre grupper. Størrelsesintervallet (længder) for hver aldersgruppe fastsættes af DTU og DCV, og gruppernes antalsmæssige størrelser vil afspejle en normal fordeling af opgangen for vandløbet, begge dele fastsat på baggrund af tidligere års indregistrerede laksefangster. Kvotefordelingen styres ved hjælp af størstemål (eller mindstemål), som træder i kraft når en del af kvoten er opbrugt. Såfremt der fanges en laks som er større end det fastsatte størstemål, genudsættes den. Til styring af kvoterne, opstiller den sammenslutning, som er ansvarlig for fiskeriet, et fangstregistreringssystem, som er tilgængeligt for brugere og myndigheder.

For at sikre størst mulig overlevelse for de fisk som genudsættes, indføres et generelt forbud mod modhager på krogen(e). Der må maksimalt anvendes tre krogspidser på linen. Det tillades kun at fiske med orm, anden agn, eller agn med duftstof indtil man har fanget én laks. Den sammenslutning, som er ansvarlig for fiskeriadministrationen, er forpligtet til at informere om gældende fiskeregler og hensigtsmæssig genudsætning af laks. For at sikre, at flest mulig får glæde at laksekvoten, fastholdes reglen om én laks pr. person/år.

Fangsten skal være registret på nettet efter senest fire dage. Alle laksefangster registreres, også genudsatte. Systemet grupperer fangsterne, således at der hele tiden er overblik over hvilke grupper der eventuelt er fredet.  Når 90 % af en størrelsesgruppe er opfisket, udsendes en meddelelse om størstemål for hjemtagning af laks. Den fiskeriansvarlige sammenslutning bestemmer hvorledes størstemålet skal udmeldes.

Kvoten administreres af en sammenslutning af lystfiskere og lodsejere, og kvoten hjemtages på  det vand som administreres af fiskerisammenslutningen. Fiskerisammenslutningen (FS) er sammen med lystfiskerforeningerne og lodsejerne ansvarlig for en passende og effektiv kontrol. Fiskerikontrollen (FD) er ansvarlig for at kvoterne overholdes. Overtrædelse straffes med bøde og udelukkelse. Fiskerisammenslutningen er ansvarlig for at fiskerireglerne overholdes. Straffen for overtrædelse fastsættes af FS. 
 
Bilag 2

Følgende forslag er sendt i høring af Ministeriet for Fødevare, Landbrug og Fiskeri.   

  

 

Bilag 3 
 

Nedenstående er begrundelsen fra DTU for at indføre fredning og kvoter i Skjern Å. 

Danmarks Tekniske Universitet

Institut for

Akvatiske Ressourcer

Vejlsøvej 39

8600 Silkeborg

Tlf.               33 96 33 00         33 96 33 00

Dir.               89 21 31 34         89 21 31 34

Fax 33 96 31 50

document.write( makeEmailLink( "", "tik", "aqua.dtu.dk", "tikaqua.dtu.dk", ""))">tikaqua.dtu.dk
www.aqua.dtu.dk

CVR-nr. DK               30 06 09 46         30 06 09 46
 
 

Fiskeridirektoratet

Nyropsgade 30

1780 København V

Att.: Lene Jensen Scheel-Bech

9. februar 2010

AK/tik

J.nr.: 10/00378 

Angående ændring af Bekendtgørelse om særlige fiskeriregler for visse tilløb til Ringkøbing Fjord

Laksefiskeriet i Ringkøbing Fjord har siden 1996 været reguleret kraftigt, og det er således ikke tilladt at fiske efter, lande mv. laks. Denne regulering er bl.a. baggrunden for, at det siden er gået fremad for laksebestanden i Skjern Å. Som situationen er nu i forhold til lystfiskeriet i Skjern Å, er der en risiko for, at lystfiskeriet bliver en begrænsende faktor for laksebestandens fremgang i Skjern Å Systemet. I denne forbindelse skal det nævnes, at der i forhold til National forvaltningsplan for laks (Miljøministeriet 2004), endnu ikke er målopfyldelse for laks i Skjern Å.

Laksefiskeriet i Skjern Å Systemet har siden 1996 været reguleret ved en forbudsperiode mod fiskeri i åen. Desuden har laksefiskeriet været reguleret efter egne lokale regler, ved at de involverede lokale foreninger/organisationer har fastsat en fangstkvote pr. lystfisker pr. år: Højst to laks _ 73 cm, eller én

laks > 73 cm. Denne frivillige regulering har tidligere begrænset landing af laks fra åen på  en hensigtsmæssig og fornuftig måde.

I takt med at laksegyde opgangen er øget i Skjern Å, er der også kommet øget pres på bestanden fra lystfiskeriet. I 2008 og 2009 blev der således landet en større andel af laksegyde opgangen end tidligere. Disse to år blev der landet så  stor andel af gyde opgangen, at der i fiskeribiologisk sammenhæng og i forhold til National forvaltningsplan for laks (Miljøministeriet 2004) er risiko for, at det er kritisk for laksebestanden.

Pt. er der altså ingen øvre grænse for hvor mange laks som kan landes i Skjern Å Systemet. En sikker måde at begrænse lakselandingerne, og dermed beskytte bestanden, er en formel regulering via gældende bekendtgørelse. En tilsvarende regulering af laksefiskeriet sker i både Storå og Varde Å, hvor det har vist sig at være en effektiv måde at beskytte laksebestandene på.

På nævnte baggrund anbefaler DTU Aqua, at bekendtgørelsen for Skjern Å ændres således, at laks som udgangspunkt er fredet i Skjern Å, med mulighed for at fastsætte særlige vilkår for et begrænset fiskeri efter laks.

Med venlig hilsen

Anders Koed
 

Del:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Måske du har lyst til at læse