find forsikring
vandkraftvaerk_holstebro_dsf

DSF: Luk nu det vandkraftværk

Et havari i generatoren har sat Holstebro Vandkraftværk i stå. Spild nu ikke millioner på reparationer, men benyt chancen til at lukke værket, skriver Danmarks Sportsfiskerforbund i en pressemeddelelse.

I det nye nummer af Danmarks Sportsfiskerforbunds medlemsblad, Sportsfiskeren, afsløres det, at Holstebro Vandkraftværk ikke har produceret strøm siden sidste efterår. Det vurderes også, at det tilmed vil koste i omegnen af 3-5 mio kr at få værket på fode igen. Derfor mener Danmarks Sportsfiskerforbund og de lokale sportsfiskere, at det er på tide at lukke værket ned og give Storåen sit frie løb tilbage.

– Det vil være fuldstændig hovedløst at investere et større millionbeløb i at holde liv i et vandkraftværk, der under alle omstændigheder skal afvikles i løbet af de kommende år, og som er ødelæggende for fiskebestandene og naturforholdene i hele Storåsystemet.

Det gælder ikke mindst i forhold til den unikke laksebestand, der aldrig bliver selvreproducerende, så længe laksen ikke har fri passage til de 66 % af gydepladserne, der ligger opstrøms for opstemningen ved Holstebro Vandkraftværk, siger formand i Danmarks Sportsfiskerforbund, Verner W. Hansen.

Løsningen ligger lige til højrebenet Danmarks Sportsfiskerforbund fik i efteråret 2010 – i samarbejde med blandt andet Sammenslutningen Ved Storå – Rambøll til at udarbejde en skitse til genetablering af Storåens frie
løb ved Holstebro Vandkraftværk. Det mundede ud i et velbeskrevet projekt, der kun vil koste cirka 14 millioner kroner, og som vil genskabe meget store naturværdier i hele Storåsystemet. Samtidig vil denne løsning bidrage til at reducere risikoen for oversvømmelser i Holstebro by ved ekstreme nedbørssituationer, hvor Holstebro hører til de ti mest udsatte byer i Danmark, siger Verner W. Hansen.

Værket står i vejen for kommunens egne planer Planerne om at reparere det nedslidte vandkraftværk kan blive svære at forene med Holstebro Kommunes egen naturpolitik for 2011. Det er nemlig politisk vedtaget, at kommunen skal arbejde for, at laksen igen skal springe i Storåen, og at den skal kunne klare sig uden kunstigt opdræt. Ligeledes skal der skabes tilfredsstillende faunapassage forbi værket.

I en dugfrisk undersøgelse fra DTU Aqua konstateres, at under 10 % af laksene klarer sig forbi vandkraftværket. Samtidig konstateres det også, at der er behov for fri passage og gydemuligheder i hele vandsystemet, hvis laksene skal kunne klare sig uden kunstigt opdræt.

– Men det er næppe det eneste problem, der er i forhold til værket.
Regeringens nationale vandplaner kræver sandsynligvis også miljøforbedringer omkring vandkraftværket og vandkraftsøen i nær fremtid, hvilket ikke gør situationen mindre grotesk, siger Verner W. Hansen.

Andre steder kan man godt Der var ingen slinger i valsen, da Sydenergi for nogle år siden besluttede at stoppe al vandindvinding og dermed al elproduktion på Karlsgårdeværket for at hjælpe Varde Å til at blive et bedre fiskevand. Tiden var for længst løbet fra vandkraftværker ved åerne, indrømmede værkets egen bestyrelse.

En så moderne holdning har man ikke haft i Holstebro Vandkraftværk ved Storåen.

Begge steder har man stået hårdt på at fortsætte elproduktionen. Til trods for, at vandindvindingen udgør en yderst skadelig blokering for åens fisk og fauna. Og til trods for, at elproduktionen kan erstattes med én eller to vindmøller, der laver lige så CO2-fri strøm som vandkraftværkerne

Del:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Måske du har lyst til at læse