helt_idus

Helt – hele året!

Jagtsæsonen på helt er gået ind. Fredning blev ophævet pr. 1. februar (1. marts i Ringkøbing Fjord). Heltens mindstemål er 36 cm, og sæsonen løber helt frem til 1. november. Helten er en ganske talrig fisk, og den optræder især i starten af året i ganske store stimer og kan byde på et meget spændende fiskeri.


Udover at være en spændende sportsfisk er helten en særdeles god spisefisk. Dens kød er fint og lækkert, og en nyrøget helt smelter nærmest på tungen. Helten har overbid og søger helst føde ved bunden i form af orme, larver og krebsdyr, men den tager også insekter på overfladen, hvis der er sværmninger af eks. dansemyg (Tange Sø i det midtjyske er godt kendt for dens enorme myggesværmninger og det dertil hørende eminente heltfiskeri). Der findes helt i rigtig mange vande i det ganske land, og i Fiske Avisens februarnummer i 2008 nævnte Henrik Hansen en stor del af dem.

Hvor fanger man Helt?:

Ringkøbing Fjord-systemet, Skjern Å-systemet, Skjern Å Parallelkanal (denne er ikke fredet frem til 1. april, som selve Skjern Å), Tarm Bybæk (lodsejerne har fiskeretten), Ganer Å (lodsejerne har fiskeretten), Von Å (frit fiskeri fra 1/3), Hover Å, Madum/Tim Å (frit fiskeri), Stadil Fjord, Randers Fjord, Nissum Fjord, Gudenå-systemet inkl. Randers Fjord ud forbi Mellerup, Sunds Sø, Glenstrup Sø, Alling Å, Tuel Sø, Suså-systemet, Næstved Kanal, Karrebæk Fjord, Kilen ved Struer, det inderste af Mariager Fjord (få fisk) og sikkert masser af andre steder.
Husk, at der skal købes fiskekort til de fleste ferske vande.

Heltene gyder i åerne direkte på sand og ralbund, hvor æggene klæber til bunden, og de trækker ud i fjorden/søerne igen efter gydning. Helten vejer oftest mellem ½ og 1½ kilo, men større fisk ses af og til. Helten kan faktisk veje flere kilo og nå ca. 70 cm i længden, hvis den slår sig på at spise fisk – hvilket dog er sjældent i Danmark.

Helten har en forholdsvis lille mund, og krogene bør derfor ikke være større end str. 12-8. Gode agn er små regnorm, kompostorm, Gulp orm, melorme, maddiker og andre småagn. Helten optræder ofte i store stimer, og du kan som regel finde dem i de dybe sving i åen uden for meget strøm samt i strømskel. Det betyder også, at du ikke kan finde helt overalt i åen, men når de findes, er der ofte mange. Helten hugger tit ganske forsigtigt, men det kan variere en del fra sted til sted og fra vand til vand. Tilslag skal gives øjeblikkeligt ved hug, da agnen ellers ofte hurtigt spyttes ud igen.
Vinteren i år har været ganske hård, og der vil sikkert kunne træffes helt i vores vandløb et stykke hen i marts, hvorefter heltene trækker ud i søer og fjordsystemer.

Helt på krogen

Randers Fjord ved Mellerup og Kanaløen er en af de klassiske forårspladser, og jeg husker tydeligt en tur derud for et par år siden. Dagen før havde jeg købt et par bakker kompostorm ved den lokale grejhandler, og klargjort tre fiskestænger til heltfiskeri. Grejet var tre spinnestænger på 9-10 fod med kastevægt 10-30 gram og hjul med 0,17 mm fletline. For enden af linen havde jeg en svirvel med hægte, så jeg let kunne skifte agn og metode undervejs.

Forfanget til heltene var et ganske enkelt bundforfang, hvor jeg havde skiftet blyet ud med en lettere udgave på 15 gram og krogene til str. 10 Kamasan kroge, der er sylespidse.

Efter en gang hurtig morgenmad fik jeg pakket bilen og kørte i det kølige forårsvejr ud mod Mellerup, hvor jeg kort inden drejede ned mod rensningsanlægget ad en grusvej. Grusvejen snævrede mere og mere ind, for til sidst at blive en pløret muddervej. Flere havde dog også valgt at parkere før det sidste stykke muddervej, så de ikke risikerede at sidde fast og få deres biler mudret til. Min bil har dog efterhånden prøvet det meste, så jeg kørte det meste af vejen derud og parkerede ved et af de store slambassiner, der ligger lige før fjorden. En lille sti førte langs slambassinet ned til fjorden, hvor flere allerede stod og fiskede.

En af de bedste pladser ligger lige i svinget, når man kommer ned fra stien, men her skal man være tidligt ude, da andre ellers har taget pladsen. Jeg gik forbi 3 hold fiskere, hvor en enkelt i alle tilfælde havde fanget noget, da jeg kunne se en helthale stikke op af hans spand. Jeg satte mig til rette på min rygsækstol på en lille sivknold og riggede to stænger op med forfang og kompostorm og kastede det ene forfang ca. 30 meter ud og den anden 50 meter ud. Stængerne blev derefter sat solidt op af et par pæle, og bremsen stillet lidt løst. Nu var det bare at vente. Mens jeg ventede, riggede jeg den sidste stang til med et lille blink, da stedet også holder en del havørreder.

Der var dog ikke plads til at kunne spinnefiske, da der var for mange mennesker og for meget strøm, men hellere være klar, hvis nogle tog hjem eller strømmen lagde sig. Længere henne havde en fisker hug. Efter en kort fight halede han en fin skrubbe op, der havde hugget på regnorm – hvilket bare viser, at der er mange arter på stedet. En lille havørred blev også landet og genudsat længere henne, så der skete da noget!

Efter en lille time var der et forsigtigt hug på en af mine stænger. Stangspidsen vippede et par gange, og jeg tog stangen i hånden for at have mere føling med, hvad der skete derude. Der skete desværre ikke mere, men da jeg skulle til at stille stangen, var den der igen. En svag modstand kvitterede jeg med et lille tilslag, og der var fast fisk! Fisken gjorde modstand med små ryk, og det føltes lidt som en havørred. Da fisken kom tættere på land, kunne jeg dog se, at det var en fin helt. Fisken blev forsigtigt nettet og målt til 42 cm.

Da fisken var stedt til hvile, blev agnen kastet de 30 meter ud igen, og den anden stang blev også halet ind på samme afstand. Kort efter var der endnu en helt på krogen, og efter en halv time havde der været 4 helt på land, hvoraf de to var blevet genudsat.

Herefter gik fiskeriet lidt dødt, og da et hold fiskere gik hjem, fik jeg mulighed for at spinnefiske lidt, hvilket også gav en lille havørred omkring målet, der kom ud igen. Efter yderligere en god times tid uden hug tog jeg hjem, rensede de to fisk og smed den ene i rygeovnen til et lækkert eftermiddagsmåltid, der smagte, så fuglene fløjtede! Heltens kød er meget let fordærveligt, og fisken bør renses og lægges koldt kort efter fangsten – især i den varme årstid.

Helt Fiskeriet året rundt – Hvornår fanger man Helt?

I april og maj og hen på sommeren kan helten i søer og fjorde finde på at slå sig på myg og andre insekter, der sværmer. Det kan medføre et fornemt tørfluefiskeri og nymfefiskeri efter helt i og nær overfladen. Flådfiskeri nær bunden er dog generelt mest effektivt det meste af året sammen med let bundfiskeri med så lidt belastning som muligt. Helten er også om sommeren og efteråret en stimefisk, så finder du først en, så er der ofte flere i nærheden. Om efteråret begynder nogle helt at søge mod åerne igen, så prøv også heltfiskeriet om efteråret – hvis havørrederne bliver for trælse!

Del:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Måske du har lyst til at læse