find forsikring
storregnbue_arkiv

Guide: Sådan fanges de største P&T fisk

Der er altid nogle, der fanger flere fisk end andre, uanset hvilken p&t-sø i landet, det drejer sig om. Nedenstående kan du læse om,hvor de størstefisk kan fanges – samt hvordan!

Flere af Fiske Avisens læsere tager fra tid til anden en tur til deres eget favorit p&t vand for at kunne nyde naturen, fiskene og den friske luft. Andre er mere konkurrenceorienterede og kører gerne langt for at fange den største fisk. De deltager også i konkurrencer både ved vandene samt i aviser, blade og på Internettet. Denne artikel er skrevet for at inspirere flere til lidt konkurrenceræs samt for at give dem, der allerede praktiserer dette, mulighed for at få mere ud af deres indsats.

Jeg har selv besøgt masser af vande i de seneste år, selv om jeg også har et par favoritter indenfor en times afstand. Nogle huser massive ørreder, andre har den smukkeste natur, andre flest fisk… Det er svært at få det hele på én gang, så man må gøre op med sig selv, hvad man vil.

Min holdning er dog, at jeg ikke gider at fiske i et vand, der virker dødt og uindbydende, så jeg går stort set altid en tur rundt om vandet, når jeg ankommer, for at spotte vandkvalitet, bundforhold og frem for alt fisk, samt hvordan fiskene opfører sig, og hvor langt ude de går. Jeg bærer altid polaroid – briller på min rundtur, da de fjerner reflekserne fra vandet og gør det nemmere at se fiskene. Ydermere bevæger jeg mig gerne op på en bænk eller en bakke for at få et endnu bedre overblik. Ofte viser det sig nemlig, at over halvdelen af alle søens fisk befinder sig på måske bare 10% af søens areal, da de går i småstimer, har bestemte trækruter og enkelte vige eller grødebuske, som de hele tiden kommer forbi.

Uanset hvor dvaske fiskene kan se ud, og uanset vandets temperatur, så har jeg altid kunnet lokke dem til hug, selv omdet af og til kræver nogen  eksperimenteren og tålmodighed. Jeg vil her i artiklen beskæftige mig med de tre oftest forekommende arter, nemlig regnbueørreden, bækørreden og kildeørreden. Der findes også bl.a. fjeldørred, tiger – ørred, sølvørred, steelhead, brøding og guldørred. Uden at komme med længere forklaringer om, hvad det er for nogle størrelser, så er deres opførsel meget lig de tre ovennævnte arter, og i denne artikel vil således tips vedr. regnbueørreder også gælde guld ørred, sølvørred og steelhead, og tips vedr. kildeørred vil også gælde for fjeldørred, tigerørred og brøding.

De største regnbuer (herunder steelheads) finder du primært øst for Lillebælt, da det er her, Asnæs Fiskeopdræt sælger sine opdrættede ørreder. Fiskeopdrættet foregår i opvarmet saltvand, hvorved f.eks. regnbueørrederne, der kaldes steelheads, når de opholder sig i saltvand, får en hurtig opvækst og kan nå størrelser op til 12-14 kilo.

Steelheads vokser noget hurtigere end almindelige dambrugsopdrættede fisk, og derfor er det nemmere for p&t-ejerne på Fyn/Sjælland at komme til disse monstrøse fisk, som vil gøre de fleste jyder grønne af misundelse.
Ikke dermed sagt, at disse fisk er billige. Det koster ørredsøernes ejere en mindre formue at sætte så store fisk ud, men det er jo så til gengæld også rigtig god reklame, at der fra tid til anden hives enorme regnbasser på land!

Jyderne er dog ikke tabt bag en vogn, og også her bliver der af og til fanget rigtig store regnbuer op mod 12-13 kilo, som er opdrættet i dambrug og dermed har haft en noget længere opvækst/ højere pris.Hvis du skal fange fisk over disse kilo, såmå du hellere tage turen til den anden side af Storebælt, for det er her, det sner med de helt store! Du skal selvfølgelig ikke regnemedbare at fiske en dags tid og så komme hjem med monsterfisk. Der skal virkelig kæmpes for en god fisk!

Da det er Asnæs Fiskeopdræt, der leverer de store fisk, har jeg forhørt mig hos ejeren, Jacob Bregnballe, om hvor han leverer de største fisk, og her er nogle af dem: Ørsted Fisk & Golf, Solbjerggård, St.Rosenbusk, Poppelsøens Ørredvand, Drive-In i Farum og Myrup P&T. Af vande med store regnbueørreder vest for Storebælt kan bl.a. nævnes: Mjøls Lystfiskeri, Nebel P&T, Medestedet P&T, Tusågård P&T, Serritslev P&T, Munkbro P&T.

De to andre arter

Hvis vi kigger på de to andre arter, så er det et anderledes billede, der fremkommer, når vandene med de største bækørreder og kildeørreder skal findes. De opdrættes i ferskvand og kan derfor i princippet opdrættes hvor som helst i landet, men der er kun nogle få vande, der virkelig stikker frem, når man søger efter de to arter.
De vande, jeg har fundet overalt i landet, der jævnligt kaster store bækkere af sig er bl.a.: Lystfiskergården, Roust v/Esbjerg, Nebel Sø ved Esbjerg, Herning Fiskepark, Skyggehale P&T og Tusågård P&T nær Karup, Munkbro P&T ved Holstebro, Serritslev Fiskepark i Nordjylland, Sivbæk Fiskesø i Midtjylland samt Poppelsøen og Ørsted Fisk&Golf på Sjælland. I disse vande skulle det være muligt at støde på bækkere over tre kilo, der må betegnes som en stor bækker.
Kildeørreder bliver normalt ikke meget over 1,5 kilo, men dambrugsejere har formået at fremavle helt grotesk store fisk, som ofte er blevet splejset lidt med storrøding. Der rapporteres nu jævnligt om fisk over tre kilo, og når man først har fightet en dybvandsraket i denne kaliber, så forstår man, hvorfor de er højt skattet hos os lystfiskere. At de også ofte har et farvespil i deres skind, som er helt vildt smukt, gør jo ikke fisken mindre kedelig!
Vande, der ofte kaster store kildeørreder af sig: Tusågård P&T, Tjæreborg Fiskepark, Munkbro P&T, Grønbæk P&T i Midtjylland, Lystfiskergården,
Roust, Seest Mølle v/Kolding, Skyggehale P&T og Ørsted Fisk&Golf.
Det var hermed mit korte overblik over de mest kendte søer, hvad angår de største fisk af forskellig art.
Metoderne til at fange de tre arter er noget forskellige. Selvfølgelig kan alle tre ørredarter i ny og næ overlistes af f.eks. en spinner eller orm, men herunder vil jeg kort opridse de mest givende metoder.
En regel er dog ens for alle: I perioden april til og med oktober er der ofte markant flere hug og fisk på land meget tidlig morgen og meget sen aften. Her fanger jeg ofte ca. 80% af fiskene.
I de kolde måneder kan det svinge mere, og er det iskoldt, kan der komme korte hugperioder dagen igennem – og så ikke mere, men jeg har igen ofte oplevet, at ørrederne, specielt i skumringen om eftermiddagen, hugger langt mere voldsomt og oftere, selv om temperaturen her ofte dykker ganske hurtigt!

Fiskemetoder
Her er mine metoder til de tre arters store fisk kort opridset.
Regnbueørred:
1. Kasteflåd med flue eller endnu bedre: 3 stk. powermaggots sat på en lille skarp krog str. 10 med den sidstemaggot frit i vandet, fisket 2-4 meter efter
et flydende eller intermediate kasteflåd. Forfanget skal være max. 0,25 mm klar monofil eller fluorocarbon.
2. Løstfisket regnorm fisket efter sete fisk, som man har spottet med polaroidbrillerne. Bevæg dig forsigtigt og kast ud 1-4 meter foran fiskens svømmeretning, afhængigt af dens hastighed. Ormen skal helst være sunket under fiskens svømmehøjde, når den er ved ormen.Giv ikke op, hvis den refuserer agnen. Prøv igen fire-fem gange, og hvis det ikke giver fangst, så prøv samme sted senere. Regnbuerne har meget ofte faste svømmeruter, så de kommer tilbage!
Prøv da igen – gerne med en halv orm eller en lille orm. Hovedlinen skal evt. være tynd fletline og de yderste par meter klar monofil i max. 0,25 mm.
3. Decideret fluefiskeri, gerne efter sete fisk, eller i/nær overfladen med lette fluer – morgenstund og skumring.
4. Fiskene går gerne i faste ruter nær land med afstikkere ud i søen. Jeg fanger LANGT de fleste under tre meter fra land.
5. I februar til april kan en lille 3-5 cm flydende wobbler fisket på ul. grej eller efter et kasteflåd være meget giftig – også på lummervarme sommerdage!

Bækørred
1. Fisken ynder skjul nær udhængende træer, ved skrænter og pynter og/eller ved siv/grødebælter – altså lidt de samme opholdssteder som gedden. Fisk derfor efter den der.
2. Brug gerne flydendewobblere i 5-9cm morgen og sen aften, mens det berygtede Stripperblink kan være meget giftigt i dagtimerne, da det kan fiskes uhyrligt langsomt og lokkende. Prøv evt. at afmontere kroge og springringe og føre linen gennem blinkets øjer. Slut med at montere en lille perle og derefter en trekrog. Fisken har ikke en chance! Husk at checke linen oftere for slid ved denne metode!
3. Regnorm fisket meget tæt over bunden eller direkte på hård bund i mellemdybden kan være den rene gift til tider. Brug ikke flåd med mindre det er nødvendigt – og da kun et let flåd.
4. Hvide eller gule jiggs fisket langsomt over bunden er også god medicin til disse prikkede rovfisk.

Kildeørred
1. Fisken går ofte dybt og i større eller mindre flokke, så har du fundet en, så er der ofte en del flere! Se i foråret efter fisk med svampeangreb. Du skal selvfølgelig ikke fiske efter disse, men de tiltrækker ofte raske fisk, der vil skræmme dem ud af deres område! Fisk gerne i stenede vige og på hård bund.
2. Små hvide eller orange fluer fisket dybt og langsomt, afløst af hurtige indtagninger af en halv til halvanden meter, kan lokke de fleste fisk på finnerne!
3. Stripperblink i hvid 7-12 gram er ren gift fisket tæt over bunden over dybe stenede områder eller langs sivskove, hvis der støder hård bund op
dertil.Du kan nemt fange kildeørreder på bare 25- 40 cm vanddybde, hvis de leger der!
4. Hvide jiggs fisket lige over bunden på et spinfluerig er til tider rigtig hot!
5. Småspinnere i sølv kan til tider være effektive.

Del:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Måske du har lyst til at læse